BiH
0

Suđenje u slučaju "Berjan" okončano, izricanje presude 15. oktobara

FENA
Završnim riječima odbrane danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončano suđenje Borislavu Berjanu (1950.), optuženom za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a što se odnosi na ratna dešavanja u naselju Doglodi, općina Ilidža - Sarajevo.

Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za 15. oktobar.

Branitelj optuženog, advokat Gavrilo Gunjak kazao je u završnoj riječi da je tokom postupka došlo do grubih povreda krivičnog postupka, ustvrdivši da su strane u postupku neravnopravno tretirane.

Primjedbe odbrane upućene su i u pogledu činjeničnog stanja navedenog u optužnici, uz tvrdnju da stvarno stanje ne odgovara onome koje je opisano u supstratu optužnoga akta.

Odbrana smatra da Tužiteljstvo nije "van svake razumne sumnje" dokazalo odgovornost optuženog Borislava Berjana u pogledu tužbenih navoda koji ga terete da je od aprila 1992. do kraja 1993. provodeći politiku SDS-a i srpske općine Ilidža u stvaranju etnički čistih prostora lično sudjelovao u naoružavanju srpskog stanovništva u naselju Doglodi te formirao oružanu vojnu formaciju - četu u sastavu 1. pješadijske ilidžanske brigade VRS-a.

Odbrana je osporila vjerodostojnost navoda po svih sedam tačaka optužnice, uključujući i one koji optuženog terete da je u svojstvu komandira čete lično izdavao naredbe i sam sudjelovao u nezakonitom lišavanju slobode, protjerivanju, mučenju i nečovječnom postupanju i pljački imovine nesrprskog stanovništva naselja Doglodi i Bare, općina Ilidža-Sarajevo, te naređivao likvidacije civila i ratnih zarobljenika te nezakonito formiranje radnog voda od preostalog stanovništva hrvatske nacionalnosti.

Uz ocjenu kako su iskazi svjedoka optužbe bili kontradiktorni i neuvjerljivi te da nisu potvrdili bitne elemente krivičnih djela koja se njegovom branjeniku stavljaju na teret, branitelj optuženog je predložio da se on (branjenik) oslobodi optužbi te da mu se izrekne oslobađajuća presuda.

Optuženog Berjana je opisao kao časnog, neporočnog, porodičnog čovjeka i lojalnog građanina, te zatražio da Sud razmotri mogućnost njegovog puštanja iz pritvora.

Optuženi Berjan napomenuo je u završnoj riječi da se sam predao na usmeni poziv nadležnih institucija te da vjeruje da će presuda biti utemeljena na pravdi i istini.

Osporio je tužbene navode, ustvrdivši da se radi o konstrukcijama zasnovanim na lažnim svjedočenjima ili svjedočenjima pod pritiskom, te politički montiranom i motiviranom sudskom procesu.

Optužnica protiv Borislava Berjana potvrđena je 30. oktobra 2006. godine, a tokom glavnog pretresa u ovom predmetu održano je 28 ročišta.