BiH
0

Suđenje Todoroviću i Radiću optuženim za zločin nad Bošnjacima kod Bratunca

FENA
Početak glavnog pretresa u predmetu Mirko Todorović i drugi zakazan je za ponedjeljak, 1. oktobra u Sudu BiH. Mirko Todorović i Miloš Radić se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, Todorović i Radić su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) 20. maja 1992. godine u selu Borkovac kod Bratunca u grupi, zajedno sa još četiri pripadnika VRS, napali pucanjem iz pušaka 14 civila bošnjačke nacionalnosti koji su se skrivali u napuštenom kamenolomu nedaleko od sela.

Optužnica navodi da su pripadnici spomenute grupe vojnika VRS-a uhapsili ove civile, te da su ih, navodno, poveli u koloni prema selu.

Prema navodima optužnice neko je iz grupe pripadnika VRS-a, hicem iz vatrenog oružja, usmrtio jednog civila nakon čega su, navodno, i ostali članovi grupe pristupili mučenju uhapšenih civila i oduzimanju njihovog novca i dragocjenosti.

Članovi grupe napadača su, prema navodima optužnice, ove civile odveli do obližnjeg potoka i tom prilikom ubili sedam civila, saopćeno je iz Suda BiH.