BiH
0

Suđenje Sariću: Prikazani videosnimci o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995.

FENA
U nastavku suđenja Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH prikazalo je videosnimke o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na kompilaciji videosnimaka koja prikazuje događaje od 10. do 13. jula 1995. u Srebrenici, vidi se kako stanovništvo ide u bazu Ujedinjenih nacija (UN) u Potočarima. Snimak prikazuje i ulazak pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i Ratka Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, u Srebrenicu.

Mladiću se trenutno sudi u Haagu zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina počinjenih u BiH.

"Evo nas 11. jula 1995. u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog praznika srpskoga, poklanjamo srpskome narodu ovaj grad. I napokon, došao je trenutak da se, poslije bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru", rekao je Mladić tada pred kamerom.

Video prikazuje i kolonu srebreničkih muškaraca kako idu kroz šumu, te sastanak Mladića s predstavnicima UNPROFOR-a, civilne vlasti u Srebrenici. Predstavnik UNPROFOR-a saopćio je tada kako se u njihovoj bazi nalazi između 15 i 20 hiljada izbjeglica, koje nemaju dovoljno hrane, vode i lijekova.

Mladić je civilnom stanovništvu garantovao sigurnost, tražeći da naoružani muškarci predaju svoje oružje.

-Svima koji polože oružje garantujem život. Imate moju riječ kao čovjeka i generala da ću iskoristiti svoj uticaj da pomognem nedužnom muslimanskom stanovništvu. (...) Treba da dobijem jasan stav od vaših predstavnika, da li želite da opstanete ili nestanete - govori Mladić na snimku.

Na snimcima je prikazan i odlazak konvoja sa ženama i djecom iz Potočara, te predaja zarobljenih muškaraca iz šume. U jednom trenutku na snimku se vide i leševi ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Videosnimak je pušten na suđenju Sariću koji je optužen da je, kao komandant Specijalne brigade policije, izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac - Konjević-Polje, te vrše zarobljavanje više hiljada Srebreničana koji su šumom pokušavali doći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

U optužnici stoji da su pripadnici Specijalne brigade policije zatim učestvovali u sprovođenju više stotina zarobljenika u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje su ih ubili.

Suđenje se nastavlja 16. juna, javlja BIRN Justice Report.