Sud BiH
0

Suđenje Pelemišu i Periću optuženima za genocid

FENA
P25, svjedok Tužilaštva BiH koji je iskaz dao na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, ispričao je da je tokom jula 1995. godine bio komandir jedinice koja je snimala razgovore Vojske Republike Srpske (VRS).

Kako je rekao, nekoliko dana "prije ofanzive na Srebrenicu", njegova jedinica je dobila zadatak da prati razgovore pripadnika Drinskog korpusa.

  • To je klasičan posao radioamatera. Kada uređaj za snimanje naiđe na frekvenciju na kojoj je pronašao neki razgovor, mi odmah krenemo sa snimanjem. Snimanje se vrši na audiokasetama, kasnije se taj razgovor piše na papir, unosi u računar i kao takav šalje u komandu, objasnio je P25.

Prema iskazu svjedoka P25, na poslu prisluškivanja radilo je oko 13 osoba, koje su svoje bilješke unosile u zajedničku svesku.

  • Pri samom upisivanju bilo je bitno da upišemo datum, frekvenciju, dužinu razgovora, kao i same učesnike. Istina je da su se u razgovoru koristile i šifre, ali kada godinama nekog pratiš, shvatiš i šta koja šifra znači. Na primjer, "Panorama" je uvijek bio štab Drinskog korpusa", ispričao je svjedok.

Pelemiša i Perića, bivše pripadnike Zvorničke brigade, koja je bila pri Drinskom korpusu, Državno tužilaštvo tereti da su 15. i 16. jula 1995. godine "planirali, naredili i pomagali" ubistva oko 1.200 Srebreničana koji su prvobitno bili zatvoreni u školi "Kula" u Pilici, kao i ubistva oko 600 muškaraca zatvorenih u Domu Pilica (opština Zvornik).

P26, drugi svjedok Tužilaštva BiH na ovom ročištu, koji je tokom jula 1995. godine također radio na prisluškivanju razgovora, rekao je da su trake na kojima su snimani razgovori nošene u komandu, odakle su stizale nove, ili prebrisane stare kasete.

  • Šta je sa tim trakama kasnije bilo, mi nismo znali. Da li je nešto čuvano, ili ne, o tome stvarno nemam saznanja. Činjenica je da smo i na starim kasetama snimali po nekoliko puta, rekao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoci su potvrdili da su pisani izvještaji sa traka bili vjerodostojni, te da se razgovori nisu izmišljali, niti pisali "napamet".

  • Sve što ja, na primjer, čujem u razgovoru, moram da stavim na papir. Dešavalo se da se neki dijelovi ne čuju, ili da se jedan sagovornik čuje slabije, u tom slučaju stavim tri tačke, pa taj dio razgovora ostane bez transkripta. Ali da je bilo izmišljanja priče ili razgovora - to nije sigurno, ispričao je P26, prenosi BIRN - Justice Report.

Sljedeće ročište zakazano je za 15. februar 2010. godine, kada će iskaze dati još tri svjedoka Tužilaštva BiH.