BiH
53

Suđenje Oriću počinje u januaru: Odbrana traži provjeru informacija o pritisku na svjedoke

Anadolija
Pred Sudom Bosne i Hercegovine 26. januara će početi suđenje ratnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, zbog optužbi za zločine 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca. 

Sud BiH je na statusnoj konferenciji ove sedmice zakazao datum početka suđenja, nakon što je Haški tribunal odbio zahtjev odbrane da se postupak protiv Orića obustavi.

Orićeva advokatica Lejla Čović je najavila da će od Tribunala tražiti mogućnost podnošenja žalbe na ovu odluku, javio je BIRN.

"Ako bude određenih promjena, odnosno ukoliko Tribunal u Hagu bude donio odluku u pogledu žalbe, Sud BiH će se shodno tome i očitovati. Za sada, datum početka suđenja ostaje", kazao je ranije sudija Šaban Maksumić.

Odbrana je početkom novembra ove godine zatražila od Tribunala da naredi Sudu BiH obustavu postupka protiv Orića, tvrdeći da mu je u Hagu već suđeno za te zločine.

Zahtjev je odbio sudija Mehanizma za međunarodne tribunale Liu Daqun, istaknuvši kako se tačke optužnice u BiH o ubistvima razlikuju od optužbi u Hagu.

Braniteljica Lejla Čović zatražila je od suda da izda nalog Tužilaštvu BiH da provjeri informacije da li je na određene svjedoke vršen pritisak prilikom uzimanja izjava.

"Glavnom tužiocu Goranu Salihoviću smo proslijedili snimak televizijskog intervjua Samira Avdića u kojem on kaže da je trebalo da svjedoči protiv Orića, i da je njegov iskaz bio unaprijed pripremljen i iznuđen od strane Republike Srbije… U tom intervjuu Avdić govori kako su izjave drugih svjedoka iznuđene na isti način", kazala je braniteljica.

Samir Avdić, nedavno je u svojoj izjavi pred kamerama izgovorio i otkrio detalje vezane za predstojeći sudski proces Naseru Oriću, optuženom pred Sudom BiH za ratne zločine na području Srebrenice. Avdić je naveo da su ga Sigurnosne službe Srbije uhapsile u Bosni i Hercegovini, prevezle  u Srbiju i pet godina držale u pritvoru, kako bi ga natjerale da svjedoči protiv Orića. Kako tvrdi, njegove izjave potpisane pod prisilom citirao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u junu ove godine, kada je Orić uhapšen u Švicarskoj. Avdić je u nedavnoj izjavi za FACE TV kazao da su ga "danima prebijali da potpiše unaprijed pripremljene montirane izjave protiv Orića". 

Samir Avdić je kao moguće svjedoke u "slučaju Orić" naveo jednog Bošnjaka, koji živi u Puračiću kod Lukavca, svog poznanika iz Suhe kod Bratunca, trećeg svjedoka nastanjenog na Ilidži i jednog oficira Armije BiH. Navedeni svjedoci su, prema Avdićevoj izjavi, plaćenici od strane srbijanskog tužilaštva, kako bi lažno svjedočili u procesu protiv Orića, a moguće i drugih oficira i pripadnika Armije R BiH. Tužilaštvo BiH je nakon ovog Avdićevog iskaza, odustalo od njega kao ključnog svjedoka u "slučaju Orić".

Suđenje Oriću i Muhiću počet će 26. januara, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

On je 26. juna izručen BiH iz Švicarske, gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije. Orićevo izručenje iz ekstradicionog pritvora u kojem je proveo 14 dana tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist BiH.