BiH
0

Suđenje Momiru Saviću započet će 12. augusta

FENA
Suđenje Momiru Saviću za zločin protiv čovječnosti počinjen u Višegradu 1992. godine započet će 12. augusta. Tada će biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi Tužilaštva BiH i odbrane.

Tužilaštvo BiH tereti Savića da je, kao komandir III čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u više navrata učestvovao u ispitivanju i premlaćivanju zarobljenih civila Bošnjaka iz Višegrada, te da je silovao jednu osobu, kojoj je od juna do septembra 1992. godine “često dolazio u kuću”, maltretirao je i prijetio joj.

Tužilaštvo smatra da su optuženi i drugi pripadnici VRS-a u maju 1992. godine u naselju Drinsko, općina Višegrad, iz kuća izveli grupu civila Bošnjaka, koje su prvo maltretirali, a potom i strijeljali u šumi zvanoj Pušin do.

Prema optužnici, Saviću se na teret stavlja i strijeljanje grupe civila iz naselja Dušče, koji su potom spaljeni.

Za izvođenje dokaza Tužilaštva bit će potrebno oko 45 radnih sati.

Za dokazivanje navoda optužnice tužilac Adnan Gulamović je najavio saslušanje 33 svjedoka, kao i vještaka medicinske struke. Također je najavio da će kao materijalne dokaze predložiti “utvrđene činjenice” iz Haškog tribunala.

“Moguće je da bude smanjen broj svjedoka, i to za dokazivanje postojanja širokog i sistematičnog napada VRS-a na područje Višegrada, ako odbrana prihvaća utvrđene činjenice iz Haškog tribunala”, kazao je Gulamović.

Odbrana Momira Savića je najavila saslušanje “ne manje od 15, ali ne više od 20 svjedoka”, te ulaganje manjeg broja materijalnih dokaza. Vrijeme koje im je potrebno da to urade, kazao je branilac Dragan Međović, “bit će srazmjerno vremenu koje će iskoristiti Tužilaštvo”.

Tužilaštvo BiH predlaže da se kao utvrđene činjenice prihvate dijelovi iz presude Mitru Vasiljeviću. Odbrana je istakla da bi to značilo “grubo kršenje prava na pravično suđenje, neposredno izvođenje dokaza, kao i pretpostavke nevinosti optuženog”.

Mitar Vasiljević je pravosnažnom presudom Haškog tribunala osuđen na 15 godina zatvora.

“Budući da je moj branjenik optužen za zločin protiv čovječnosti, bitan element je postojanje širokog i sistematičnog napada VRS-a. Ako Sudsko vijeće to prihvati kao utvrđenu činjenicu, onda znači da je moj branjenik već oglašen krivim”, kazao je Međović.

Sudsko vijeće naknadno će donijeti odluku o prihvatanju utvrđenih činjenica iz presuda Haškog tribunala, saopćeno je iz BIRN - Justice Report.