Hag
0

Suđenje Mladiću: VRS je terorisala stanovništvo Sarajeva

Klix.ba
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Francuski oficir UNPROFOR-a posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1993. godine stanovništvo Sarajeva podvrgavala vatri iz artiljerije i snajpera, u namjeri da ga "teroriše“.

Oficir - čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-176, skrivanjem lika i elektronskom izmjenom glasa – izjavio je da je tokom prva tri mjeseca 1993. na Sarajevo „dnevno padalo po 1.200 granata“, a neki od projektila su, kako je izgledalo, bili ispaljeni "nasumično jer nisu imali vidljiv vojni cilj“.

Prema riječima svjedoka VRS je granatiranjem Sarajeva sprovodila odmazdu zbog dejtava Armije BiH na drugim ratištima.

Zaštićeni svjedok RM-176 je rekao da je 21. marta 1993., Sarajevo je pogodilo 2.400 granata, od kojih je 400 palo na staro gradsko jezgro. To je, po njegovoj ocjeni, bila odmazda zbog pokušaja snaga Armije BiH da prekinu put Pale-Lukavica, preko kojeg se VRS snabdjevala.

RM-176 je izjavio i da je istragom o napadu minobacačima na fudbalsku utakmicu u naselju Dobrinja, 1. juna 1993, utvrđeno da su granate doletjele iz pravca srpskih položaja na Lukavici.

Po optužnici protiv Mladića, tada je poginulo „više od 10, a ranjeno približno 100 ljudi“.

"Stalno se otvarala artiljerijska vatra na grad. Neke granate su padale na vojne ciljeve, a druge su, po mom mišljenju, imale za cilj terorisanje civila u Sarajevu“, izjavio je RM-176.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, genocid u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROPFOR-a za taoce.

Svjedok je rekao i da su snage VRS-a vršile snajperske napade na civile.

"Gađali su sve koji su se kretali po ulicama, naročito na raskrsnicama“, kazao je svedok, dodajući da su stoga na tim mjestima bili improvizovani zakloni.

RM-176 potvrdio je da je među žrtvama hitaca iz snajpera vidio „jedan broj starih ljudi“, a da su stradali i žene i djeca, „jer su vojno sposobni muškarci bili mobilisani“.

„Namjera snajperista nije bila da učestvuju u borbi, već u akcijama namjerno usmjerenim protiv civilnog stanovništva kako bi se ono terorisalo“, podvukao je francuski oficir.

Veći deo svjedočenja RM-176 odvijao se iza zatvorenih vrata, zbog zaštite njegovog identiteta.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u petak.