BiH
3

Suđenje Mladiću: Svjedok ispričao kako je preživio strijeljanje

FENA
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Na suđenju Ratku Mladiću, zaštićeni svjedok Tužilaštva RM-314 opisao je kako je u julu 1995. godine preživio strijeljanje Muslimana iz Srebrenice koje su na obali rijeke Jadar, u blizini Konjević Polja, počinili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Tadašnji komandant VRS-a general Mladić optužen je za genocid nad 7.000 srebreničkih Muslimana u danima nakon što je ta vojska 11. jula 1995. godine zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

RM-314 je izjavio da je bio u koloni od više hiljada muškaraca koja je, poslije pada Srebrenice, pokušala da se iz obruča VRS-a probije šumom ka Tuzli. Svjedok je kazao da je zarobljen 13. jula 1995. godine, te da su ga srpski policajci prebili i zlostavljali, kao i ostale zarobljenike.

Nakon zadržavanja u skladištu kod Konjević Polja, svjedoku je bilo naređeno da sa “još 15 - 16 Muslimana” uđe u autobus.

"U autobus su ušla još četiri vojnika i žena, koja je vozila. Ti vojnici tukli su nas u skladištu... Poslije nekog vremena, nama je naređeno da izađemo iz autobusa i postrojili su nas do puta, uz metalnu pregradu. Onda je jedan vojnik rekao ‘ne tu’, da pređemo do rijeke, i onda su nas postrojili. Među nama je bio i dječak od 14 godina. Četiri vojnika izašla su za nama i pucala na nas" - izjavio je RM-314.

Svjedok je bio pogođen u lijevi kuk, pao je u rijeku i uspio da pobjegne sa mjesta zločina. Usput je, kako je kazao, naišao na jednog bolničara iz Srebrenice, koji mu je pružio pomoć. Rekao je da posljedice ranjavanja osjeća i danas i da se s godinama pogoršavaju.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je da je svjedok bio pripadnik Armije RBiH (ARBiH), citirajući njegovu prvu izjavu, datu istražiteljima Tužilaštva u avgustu 1995. godine, u kojoj je bilo navedeno da je on “vojnik ARBiH”. “Ne”, odgovorio je RM-314, objasnivši da nije ispravio taj navod izjave zbog svog tadašnjeg teškog psihičkog stanja.

Svjedok je negirao i da je u Srebrenici bilo organizovanih jedinica ARBiH, tvrdeći da je vidio naoružane pojedince, ali ne i grupe. Dok ga je ispitivao Mladićev advokat, RM-314 je izjavio i da je, kada je ležao u vojnoj ambulanti, jedan bezbjednosni oficir ARBiH tražio od njega da izjavi da je strijeljan u Karakaju kod Zvornika, ali da je on to odbio.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Naredno suđenje Mladiću zakazano je za 9. maj, javlja BIRN - Justice Report.