BiH
0

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK / Suđenje Mladiću: Škorpioni su Srebreničane tjerali da nose tijela, a onda ih ubijali

Klix.ba
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Na suđenju Ratku Mladiću, tužioci su prikazali snimak ubistva šestorice Srebreničana koje su, sredinom jula 1995. godine, u okolini Trnova počinili pripadnici srpske paravojne formacije “Škorpioni”, javlja Birn Justice Report.

Pripadnici “Škorpiona”, pod komandom Slobodana Medića zvanog Boca, približno 16. jula 1995. su u okolini Trnova strijeljali šestoricu Muslimana iz Srebrenice i taj zločin sami snimili.

Po optužnici, “Škorpioni” su bili jedinica pod kontrolom Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, koja je u ljeto 1995. kao pomoć pridodata Vojsci Republike Srpske (VRS) na trnovskom ratištu.

Mladić je optužen, između ostalog, za strijeljanje oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima nakon što je VRS, pod njegovom komandom, 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Na snimku prikazanom tokom svjedočenja istražiteljke Tužilaštva Erin Gallagher, vidi se kako grupa pripadnika “Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvodi šestoricu vezanih i preplašenih civila, te ih uz pogrdne riječi i uvrede odvodi u šumu i, pojedinačnim hicima i rafalima, četvoricu ubija s leđa.

“Škorpioni” su žrtvama, dok su ležale, iz blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni.

Žrtve su kasnije identifikovane – Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Snimak ubistva prvi put je prikazan pred Tribunalom u Haagu u junu 1995., na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, koji je takođe bio optužen za genocid u Srebrenici, ali je preminuo prije kraja suđenja.

Počinioci zločina kod Trnova ubrzo su u Srbiji uhapšeni i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Slobodan i Aleksandar Medić osuđeni su na po 20 godina zatvora, a Petar Petrašević, koji je priznao krivicu, na 13-godišnju zatvorsku kaznu.

Tužioci su prikazali i snimak ulaska optuženog Mladića u Srebrenicu 11. jula 1995. godine. Na snimku, Mladić u centru prazne Srebrenice kaže:

“Evo nas 11. jula 1995. u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednoga velikog praznika srpskog, poklanjamo srpskom narodu ovaj grad. I napokon došao je trenutak da se, poslije bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru.”

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a.