Branitelji se ne mogu spremiti
0

Suđenje Mladiću moglo bi započeti 27. marta 2012. godine

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Haaško suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, moglo bi započeti krajem marta sljedeće godine, objavio je u četvrtak na statusnoj konferenciji okvirni plan suđenja u tom predmetu predraspravni sudac Alphons Orie.

Posljednje predraspravno ročište održalo bi se 26. marta, a dan kasnije započelo bi iznošenje uvodnih riječi tužitelja i obrane, precizirao je sudac Orie a Mladićevi branitelji odmah su kazali kako do tada ne mogu biti spremni za početak suđenja.

"Naš tim ne može završiti posao", rekao je njegov Branko Lukić.

"Ti datumi nisu uklesani u kamen", odgovorio je Orie ali je pozvao strane u postupku da se svejedno pripremaju za te datume.

Obraćajući se sucu Mladić je kazao: "Možda se vama žuri, meni se ne žuri, za mene vrijeme ništa ne znači".

On se požalio da nema još upotpunjen pravni tim a zatim je nastavio s prigovorima da mu se ne dozvoljava čak ni da ga u pritvoru posjete prijatelji ili štovatelji, kao ni liječnici te se požalio da je od dolaska u Scheveningen prije šest mjeseci izgubio više od 20 kilograma.

Mladić se u četvrtak pojavio u haaškoj sudnici nakon dva mjeseca vidno mršaviji. On je od dolaska u pritvor operiran zbog bruha a prebolio je i upalu pluća te se žalio na probleme s bubrežnim kamencima. Tokom skrivanja u Srbiji pretrpio je moždani udar koji je ostavio vidljivoga traga na njegovom zdravlju.

Orie je na statusnoj konferenciji kazao kako je po liječničkom nalazu kojeg je dobio početkom decembra Mladićevo zdravstveno stanje "dovoljno dobro" da on može sudjelovati u postupku.

Mladić je iskoristio statusnu konferenciju kako bi kazao da mu je žao običnih ljudi koji su nastradali u svakom narodu na prostoru bivše Jugoslavije.

"Žao mi je svake žrtve na svim stranama", rekao je Mladić i najavio kako će tražiti identitet svake žrtve za koju ga se tereti te podatke o tome da li sudjelovala u ratu.

"To tražim da se poklonim svima nevinima koji su dali život na sve četiri strane svijeta", kazao je Mladić dodajući da nije počinio nikakav zločin protiv mira. Na kraju je kazao kako mu je želja da nestane i riječ rat.

Predsjedavajući sudac poručio mu je da statusna konferencija nije "najpogodniji trenutak" za izražavanje takvih osjećaja no ipak je dodao da su njegove riječi ušle u zapisnik.

Odgovarajući na višekratne Mladićeve prigovore zbog stavljanja lisica tokom prijevoza između suda i pritvora Orie je kazao kako prema liječničkom nalazu "nema zdravstvenih razloga zbog kojih ne bi mogao imati lisice tokom transporta osim kad hoda".

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici te za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Uhapšen je u maju ove godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja i nakon toga prebačen je u pritvor Haaškoga suda.