BiH
0

Suđenje Mladiću: Antropolog govorio o ekshumaciji masovnih grobnica u istočnoj BiH

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, antropolog Fredy Peccerelli govorio je u ponedjeljak o ekshumaciji masovnih grobnica u istočnoj BiH.

Svjedočeći u korist tužilaštva, Peccerelli je opisao ekshumaciju grobnica Lažete 1 i 2 (općina Zvornik), u kojima je 2000. godine njegov tim pronašao oko 150 tijela i posmrtnih ostataka, te 89 poveza za oči i nekoliko žica za vezivanje ruku, saopćio je BIRN - Justice Report.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen 1995. u Srebrenici. Kako je posvjedočio Peccerelli, iz grobnice Lažete 2 – u kojoj je 2000. pronađeno samo 16 tijela – pripadnici VRS-a su, po istražiteljima tužilaštva, u septembru 1995. uklonili veći broj leševa i prebacili ih na druge lokacije u pokušaju da prikriju zločin, navodi se u saopćenju.

Ocjenu da su tijela u dvije grobnice Lažete bila pokopana u jedan mah "između 5. i 27. jula 1995. godine" Peccerelli je potkrijepio satelitskim snimcima na kojima se vidi da je tlo na toj lokaciji bilo prekopavano u tom periodu. Kraj grobnica svjedokov tim je pronašao i više od 650 čahura. Prema optužnici, na toj lokaciji ubijeni su i sahranjeni srebrenički muslimani koji su prethodno bili zatvoreni u školu u selu Orahovac kod Zvornika. VRS je 14. jula 1995. iz te škole izvela i strijeljala oko 1.000 muslimanskih muškaraca, saopćio je BIRN.

Tokom unakrsnog ispitivanja, odbrana je izložila tezu da dio osoba pokopanih u masovne grobnice Lažete nije stradao na tom mjestu, već četiri kilometra dalje u šumi, prilikom proboja kolone Armije BiH (ABiH) iz Srebrenice ka Tuzli. Mladićev branilac Miodrag Stojanović tvrdio je i da su tijela ubijenih boraca prikupljena i pokopana u zakonitom postupku asanacije terena. Peccerelli je kazao da je za konačan odgovor potrebno uzeti u obzir i nalaze patologa i balističara, ali da teza odbrane ne odgovara stanju koje je on zatekao kod grobnica zbog velikog broja čahura na tom području.

Na pitanje zna li da je u julu 1995. bilo velikih borbi između VRS-a i ABiH na tom području, svjedok je odgovorio da ne zna. Istaknuo je i da je zbog velikog broj poveza za oči koji su pronađeni, "malo vjerovatno" da su u njima bile osobe stradale u borbi. Odbrana je predočila svjedoku i izvještaj Josea Pabla Baraybara, drugog eksperta Tužilaštva, prema kojem je u toj grobnici "minimalan broj žrtava" bio 250.

Peccerelli je rekao da "nema saznanja o tom izvještaju". Na tvrdnju odbrane da li su tkanine pronađene u grobnicama mogle biti trake koje su borci ABiH često nosili oko glave ili ruku, a ne povezi koji su se stavljali na oči prije strijeljanja, svjedok je kazao da je to prvi put čuo od Radovana Karadžića na njegovom suđenju.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), trenutno se sudi pred Haškim tribunalom za genocid i druge zločine počinjene u BiH.

Suđenje Mladiću nastavlja se 29. oktobra, kada bi trebao biti saslušan Patrick Rechner, vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN) kojeg je u proljeće 1995. godine zarobila VRS, saopćio je u ponedjeljak BIRN - Justice Report.