Za zločine u Čajniču
10

Suđenje Milunu Kornjači: Optuženi kontrolirao cijeli grad

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju Milunu Kornjači za zločine počinjene u Čajniču, svjedok Selim Trgo ponovio je da su ga uhapsila četverica vojnika, koje smatra “Milunovom vojskom” i da su ga odvela na lokalitet Mostina, na izlazu iz grada.

“Četverica su uperila puške u mene, stavila me u auto i pravac Gaj. Vode me na Mostinu. Tamo sam bio pet do šest sati”, kazao je svjedok, koji je u korist Optužbe svjedočio 24. oktobra 2011. godine, a koji je pozvan kako bi ga unakrsno ispitao optuženi.

Trgo je dodao da ga je jedan vojnik pustio nakon što je prethodno razgovarao s Kornjačom, “koji je to dozvolio”. Svjedok je rekao da smatra da su vojnici koji su ga zarobili pripadali “Milunovoj vojsci”, jer je optuženi “rukovodio i vladao njima”.

Kornjači se, kao komandantu paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudi za progon Bošnjaka s područja Čajniča, uključujući ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

Na pitanje optuženog zbog čega smatra da je on formirao jedinicu “Plavi orlovi”, a ne Teritorijalna odbrana (TO), svjedok je odgovorio da je to zaključio po tome što je Kornjača “kontrolirao cijeli grad”.

“Nosio je crni mantil i šešir. Kod hotela je postrojio vojsku. Lično, Milune, ti”, rekao je Trgo.

Na poziv Suda BiH, svjedočila je Kimeta Bojičić, ljekarka porodične medicine iz Doma zdravlja na Ilidži, koja je potvrdila da svjedok Tužilaštva BiH Avdo Pita nije trenutno sposoban da se pojavi u sudnici zbog teškog oboljenja lica i psihičkih poremećaja.

Tužilaštvo je predložilo da bude pročitan iskaz svjedoka Pite, čemu se protivila Odbrana. Sudsko vijeće nije dozvolilo čitanje iskaza, odlučivši da će svjedok biti pozvan nakon operacije.

Vijeće je na zahtjev optuženog razriješilo dužnosti glavnog branioca Milana Romanića, a na njegovo mjesto postavilo Milanu Borovčan-Bulić, dosadašnju dodatnu braniteljicu.

Naredno ročište je 1. oktobra, prenosi BIRN - Justice Report.