BiH
0

Suđenje Karadžiću: Zločini dobrovoljaca u Bratuncu

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Dvojica svjedoka odbrane Radovana Karadžića kazali su da im nije poznato da su Bošnjaci u Bratuncu pritvarani i ubijani tokom rata.

Svjedoci odbrane, braća Branimir i Aleksandar Tešić, sugerisali su da su za zlodjela nad Bošnjacima, za koja su saznali kasnije, bili odgovorni pripadnici dobrovoljačkih jedinica na koje lokalne vlasti nisu mogle uticati.

Branimir Tešić, koji je bio pomoćnik komandira policijske stanice u Bratuncu, izjavio je da 1992. godine nije znao da su srpske snage u Bratunac dovele stotine Bošnjaka iz sela Hranča i Glogova i zatvorili ih u zgradu osnovne škole i na lokalnom stadionu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, zastupnik Optužbe predočio je svjedoku dokaze da je policija učestvovala u napadu na selo Glogova u maju 1992., ali je Tešić ostao pri iskazu da to nije istina, prenio je Birn Justice Report.

Nakon što su mu predočeni iskazi svjedoka, Tešić je potvrdio i da je bio u blizini stadiona u Bratuncu kada su u maju 1992. zarobljeni muškarci bili odvođeni u osnovnu školu, a žene i djeca autobusima odvođeni ka Kladnju. Upitan kako je onda moguće da nije znao za veliki broj Bošnjaka dovedenih u grad, odgovorio je: “Znao sam da dolaze i okupljaju se Muslimani na stadionu... a kasnije sam saznao da je bilo žrtava”.

On je izjavio i da je o masovnom ubistvu Bošnjaka iz Srebrenice u skladištu u selu Kravica, 13. jula 1995. godine, čuo kasnije. Kako je čuo, prethodno su zarobljenici otvorili vatru na policajce.

Policija, po njegovim riječima, nije imala zadatak da obezbjeđuje autobuse s hiljadama srebreničkih Bošnjaka, koji su 13. jula 1995. prenoćili u Bratuncu, već samo da osigurava put ka Kravici i Konjević Polju. Tešić je potvrdio i da je 12. jula 1995., “vrlo kratko, na pola sata”, bio u Potočarima i bio očevidac ukrcavanja prvih od hiljada izbjeglica iz Srebrenice u autobuse kojima su bili odvedeni ka Kladnju.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Drugi svjedok, Aleksandar Tešić, izjavio je da je u maju 1992. godine, kao opštinski sekretar za narodnu odbranu, na sastanku lokalnog kriznog štaba u Bratuncu, saznao da su “dobrovoljci” odveli Bošnjake iz okolnih sela u osnovnu školu i počinili zločine. Kako je izjavio, to je bio “šok” za krizni štab, koji je odlučio da protjera dobrovoljce.

On je posvjedočio i da je znao za “operaciju razoružavanja” u Glogovi čiji je cilj bilo “sprečavanje sukoba”, ali da je kasnije čuo da su “neki ljudi ubijeni i ranjeni”. Za ubistva Bošnjaka u Glogovi i Bratuncu bili su odgovorni “dobrovoljci”, izjavio je Aleksandar Tešić.

On je posjvedočio i da ga je komandant Vojske Republike Srpske (VRS), Ratko Mladić, po zauzimanju Srebrenice u julu 1995, pitao “šta da radi s ljudima”. Tešić je, kako je izjavio, odgovorio da “onima koji žele da odu, valja obezbijediti prevoz”. Svjedok je vidio nekoliko autobusa sa zarobljenicima iz Srebrenice u Bratuncu 13. jula 1995. godine, ali nije čuo da je iko od njih bio maltretiran ili ubijen. Mladiću se trenutno sudi u Haagu.

Tešić je posvedočio i da nikada nije čuo Karadžića da naređuje progon i ubistva Bošnjaka, već kako nalaže poštovanje Ženevske konvencije.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno u srijedu, 13. marta.