BiH
1

Suđenje Karadžiću: Tužioci tvrde da je forenzički ekspert bio pristrasan

FENA
Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP)
Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP)
Tužioci Međunarodnog suda u Haagu tvrdili su na suđenju Radovanu Karadžiću da forenzički ekspert odbrane Dušan Dunjić nije bio naučno objektivan, već pristrasan u korist optuženog, pri analizi nalaza o tijelima ekshumiranim iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995. godine.

Odgovarajući na pitanja koja mu je postavila odbrana, beogradski profesor Dunjić to je negirao, tvrdeći da je sproveo forenzičku analizu.

Optužnica Karadžića, koji je bio predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njene vojske, tereti za genocid počinjen nad 7.000 muslimana iz Srebrenice u danima nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Kao dokaz da ekspert zastupa teze Karadžićeve odbrane, tužilac Christopher Mitchell naveo je da on ni u jednom od više dosadašnjih iskaza nije tvrdio da su platnene trake pronađene u grobnicama bile obilježje koje su preko čela nosili “mudžahedini” i drugi pripadnici Armije BiH (ABiH).

Prema tužiocima i preživjelim svjedocima, tim trakama su pripadnici VRS-a zarobljenim muslimanima vezivali oči prije nego što su ih strijeljali.

Potvrđujući da se povezima bavio nakon što je čuo Karadžićevu tezu da su to bila obilježja ABiH, Dunjić je, međutim, ostao pri iskazu da je moguće da su ubijeni muslimanski borci pokopavani sa povezima oko čela. Kada je tkivo istrulilo, povezi su, po svjedoku, spali preko očiju stradalih, gdje su i pronađeni pri ekshumacijama.

Upitan da li je čuo iskaze preživjelih strijeljanja kod škole u Orahovcu 14. jula 1995. da su srpski vojnici zarobljenim muslimanima donijeli trake i naredili im da jedni drugima povezuju oči, Dunjić je odgovorio negativno.

Po optužnici i ranijim presudama, VRS je u Orahovcu strijeljala oko 1.000 muslimana. Osvrćući se na Dunjićev nalaz da je prilikom ekshumacija na mnogim posmrtnim ostacima pronađena zimska odjeća i da to znači da te osobe nisu stradale u julu 1995. godine, zastupnik optužbe je sugerisao da su, napuštajući Srebrenicu koja je pala u ruke VRS-a, muslimanski civili na sebi i sa sobom ponijeli sve što su mogli.

Dunjić je to, međutim, negirao riječima da je “potpuno logičan zaključak da je neko u zimskoj odjeći stradao u zimu, a ne u vrelom julu”.

Tužilac Mitchell na to je svjedoku pokazao fotografije muslimanskih muškaraca koji su, napuštajući Srebrenicu ka Potočarima 11. jula 1993. bili odjeveni u “vunene džempere i jakne”.

Dunjić je uzvatio da to “nisu zimski odjevni predmeti”. U glavnom iskazu, Dunjić je ranije tvrdio da je po “čvrstim dokazima” samo “450-500” osoba čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama bilo strijeljano.

Za “čvrsti dokaz” strijeljanja, Dunjić je uzeo postojanje žičanih ligatura oko ruku žrtava u trenutku ekshumacija.

Karadžić je optužen i za progon muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad stanovništvom Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Unakrsno ispitivanje Dunjića bit će nastavljeno, prenosi BIRN.