BiH
2

Suđenje Karadžiću: Svjedočenje eksperta odbrane za eksploziv

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je u petak iskazom eksperta Odbrane za eksplozive Marijane Anđelković-Lukić, koja je opovrgavala da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1994. i 1995. godine na Sarajevo ispaljivala modifikovane avionske aerosolne bombe.

Anđelković-Lukić, koja je radni vijek provela u Opitnom centru Jugoslovenske narodne armije (JNA), istakla je da je VRS sa zemlje ispaljivala modifikovane avio-bombe punjene trotilom.

Međutim, ona je kazala da nije vidjela dokaze da su korištene i bombe sa aerosolnim punjenjem, za koje je rekla da vatrenim oblakom i pritiskom ubijaju živu silu, ne uništavajući objekte. Naglasila je da se ne slaže sa zaključcima Berka Zečevića, koji je tokom dokaznog postupka Haškog tužilaštva naveo da postoje dokazi da je VRS koristila te bombe.

“Kolega Zečević nije prikazao fragmente na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su to aerosolne bombe”, rekla je Anđelković-Lukić.

Dodala je da VRS tehnički nije mogla trotilno punjenje zamjenjivati aerosolnim, nasuprot Zečevićevom zaključku. Prema iskazu Anđelković-Lukić, nije bilo moguće ni da VRS sa zemlje lansira ruske avio-bombe težine između 500 i 700 kilograma, kao što je tvrdio Zečević.

Karadžić, bivši vrhovni komandant VRS-a, optužen je za terorisanje građana Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperskog djelovanja, te genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Fergal Gaynor pokazao je vještakinji dokumente VRS-a da se lanseri za ruske bombe proizvode u Hadžićima. “Ne isključujem mogućnost da je to urađeno”, odgovorila je Anđelković-Lukić.

Tužilac je vještakinji predočio i naređenje bivšeg komandanta VRS-a Ratka Mladića – kojem se trenutno sudi pred Haškim tribunalom – iz 1994. da se “vozilo s lanserom aerosolnih bombi pošalje u ‘Pretis’”, a Anđelković-Lukić je kazala da se radilo “o pripremi, a ne lansiranju”.

Nakon što joj je tužilac pokazao fotografiju uništavanja modifikovanih aerosolnih bombi poslije rata u BiH, Anđelković-Lukić je sugerisala da su to bile neusavršene i neispravne bombe proizvedene prije rata u fabrici “Pretis”.

Na pitanje tužioca da li je u izvještaju Karadžićeve Odbrane, čiji je ona koautor, pisalo da je na neke od aerosolnih bombi u “Pretisu” ugrađen raketni pogon, kako bi se mogle lansirati sa zemlje, Anđelković-Lukić je odgovorila da to ne poriče.

“Znači, na osnovu svega ovoga, ne možete isključiti mogućnost da je VRS koristila modifikovane aerosolne avio-bombe”, sugerisao je tužilac Gaynor, na šta je Anđelković-Lukić uzvratila: “Isključujem, zato što nisam vidjela dokaze o tome u izvještaju Berka Zečevića. Tragovi nisu nađeni.”

Sljedećeg svjedoka Odbrane, Karadžić će pred sudije izvesti u ponedjeljak, 17. decembra, javio je BIRN Justice Report.