Haški tribunal
0

Suđenje karadžiću: Svjedočenje eksperta Ewana Browna

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Vodstvo bosanskih Srba, na čelu s Radovanom Karadžićem, definisalo je početkom juna 1992. godine razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata kao glavni strateški cilj i naložilo njegovo postizanje vojnim putem, posvjedočio je Ewan Brown na suđenju Radovanu Karadžiću.

Taj zaključak Brown je izveo analizom brojnih dokumenata Vojske Republike Srpske (VRS), ali i opširnih bilješki njenog komandanta Ratka Mladića s radnih sastanaka održanih s drugim srpskim liderima.

Ekspert Brown je, pozivajući se na Mladićeve bilješke, precizirao da je Karadžić na sastanku 6. juna 1992. godine kao strateške ciljeve, pored razdvajanja od druga dva naroda, naveo i uspostavljanje koridora između Bosanske krajine i istočne Bosne, odnosno Srbije, uklanjanje Drine kao granice, te podjela Sarajeva.

  • Prema Mladićevim bilješkama, Karadžić je kazao i da su Srbi na pragu stvaranja svoje države, bez mnogo unutrašnjih neprijatelja, izjavio je Brown, dodavši da su u raspravi učestvovali, pored Karadžića i Mladića, Momčilo Krajišnik i drugi. Oni su, prema iskazu svjedoka, sutradan utvrdili i strukturu VRS-a, koja je ciljeve trebala da ostvari.

Brown je rekao da je šest strateških ciljeva 12. maja 1992. usvojila skupština bosanskih Srba, istovremeno zvanično formirajući VRS i postavljajući generala Mladića za njenog komandanta.

  • To zasjedanje kristalizovalo je cilj vodstva da uspostavi sopstvenu državu. Šest ciljeva označilo je teritoriju za koju su oni smatrali da je njihova, a na toj teritoriji nije trebalo da bude previše ljudi koje su oni vidjeli kao neprijateljski raspoložene, kazao je Brown.

U to vrijeme, u maju 1992. godine, JNA se, prema iskazu svjedoka, “formalno povukla iz BiH, ali se u realnosti transformisala” u VRS.

Citirajući Mladićeve bilješke sa sastanka srpskog vodstva od 6. juna 1992. godine, Brown je naveo da je Karadžić rekao: “moramo vojno štiti naše teritorije” jer se “rođenje države i uspostavljanje granica ne događa bez rata”.

Istog dana, vrhovna komanda objavila je direktivu broj jedan, kojom je naložila korpusima da počnu operacije za postizanje strateških ciljeva.

  • Sarajevsko-romanijski korpus trebao je da održi blokadu Sarajeva, a Prvi krajiški korpus da uspostavi koridor ka istočnoj Bosni koji bi, kako je Karadžić rekao na skupštini 12. maja, trebalo da objedini srpske zemlje u BiH i Hrvatskoj i spoji ih sa Srbijom, kazao je Brown.

Više puta tokom Brownovog svjedočenja, Karadžić i njegov pravni savjetnik Peter Robinson ulagali su prigovore, tvrdeći da vojni ekspert izlazi iz polja svoje ekspertize.

Pretresno vijeće je te prigovore odbacilo.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 18. novembar, javio je BIRN - Justice Report.