BiH
0

Suđenje Karadžiću: Premlaćivanje na Palama

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću govorio je u četvrtak o hapšenju bošnjačkog stanovništva na Palama 1992. godine, njihovom zatvaranju i premlaćivanju u Sportskom centru, te kako se mnogi poslije batina nisu ni vratili.

“Živio sam u Sarajevu i radio u ‘Centrotransu’ na Palama do 22. maja 1992., kada su muslimani otpušteni. Uhapšen sam i zatvoren u Sportski centar, gdje je bilo još stotinjak muslimana. Redovno smo izvođeni i premlaćivani, a mnogi se nisu vraćali. Pretpostavljam da su ubijeni. Na kraju nas je ostalo 35”, prisjetio se Hajrudin Karić.

Karić je rekao kako su ga 28. juna 1992. godine dva srpska vojnika oko 15 minuta udarala palicama, te kako su nastavili s udarcima nakon što je pao na zemlju sve dok ih jedan vojnik nije spriječio.

Svjedok je kazao da su zatvorenike izvodili i premlaćivali, a dodao je kako je u dvoranu jednom ušao i Malko Koroman, tadašnji načelnik policije u Palama.

“Malko je došao i začuđeno rekao: ‘Ovdje kao da je kuga zavladala. Moram vas prebaciti, ovdje nisu dobri uslovi’. Ali nas nije prebacio... Vidio nas je kako ležimo, jer nismo mogli stajati zbog tuče. On je htio sebe da opravda, kao da ništa ne zna”, ispričao je Karić.

On je dodao da su oko 11. jula 1992. godine s Pala prebačeni u zatvor na Kuli, gdje ih je posjetio Karadžić u pratnji novinara i Crvenog krsta.

“Taj dan kad smo čuli da dolazi Karadžić, malo je sve bilo naštimano da fino izgleda, da ne izgleda da nas muče”, rekao je Karić.

Na snimku koji je emitiran kao dokaz Tužilaštva o ovoj posjeti, Karadžić je izjavio da će deset zatvorenika, bolesnih i nesposobnih, biti pušteno, ali da ne mogu biti pušteni oni koji bi bili mobilizirani dok ne bude dogovorena razmjena.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja. Na teret mu je stavljeno da je podržavao progon muslimana i Hrvata iz 20 općina u BiH, među kojima su i Pale. Na teret su mu stavljeni zločini nad zatočenim civilima u bivšem Domu kulture na Palama.

Optuženi je u unakrsnom ispitivanju svjedoku predočavao njegove ranije iskaze, tražeći da objasni razlike u izjavama.

Svjedok nije dao objašnjenje zašto u određenim izjavama stoji da je uhapšen 22., a u drugim 30. maja, te da li je u dvorani s njim bilo zatvoreno 200 ili 60 ljudi.

“Vi se samo hvatate nekih brojki. Ne pitate bitne stvari, samo neke gluposti”, odgovorio je svjedok.

U setu pitanja kojima je želio da ukaže na razloge hapšenja svjedoka i drugih Bošnjaka, Karadžić je postavljao pitanja o ubistvima srpskih staraca u selima na području Pala, u kojima je, kako je naveo, učestvovao i svjedokov šura.

“Nemam šta da kažem na to. On zna da li je to učinio. To nema nikakve veze sa mnom”, prokomentirao je svjedok, javio je BIRN.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 24. juna ove godine.