Iza zatvorenih vrata
0

Suđenje Karadžiću: Nastavljeno saslušanje svjedoka Optužbe

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je u utorak saslušanjem zaštićenog svjedoka Optužbe iza zatvorenih vrata Haškog tribunala (ICTY). Svjedočenje na zatvorenoj sjednici najviši je stepen zaštite identiteta svjedoka pred Tribunalom u Haagu.

Prema ranijoj najavi Tužilaštva, svjedok pod pseudonimom KDZ-492 na ovoj zatvorenoj sjednici trebao je govoriti o progonu Bošnjaka i Hrvata iz jedne od 20 opština u BiH tokom 1992. godine.

Peter Robinson, Karadžićev pravni savjetnik, na početku suđenja je kazao da se Odbrana protivila zatvaranju za javnost svjedočenja tog svjedoka, ali da je sam svjedok tražio da javnost bude isključena.

Prema optužnici protiv Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), progon - koji, između ostalih krivičnih dijela, obuhvata nezakonito pritvaranje, mučenje i ubistva - u sedam bosanskohercegovačkih opština dostigao je nivo genocida.

Karadžić je, između ostalog, optužen za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, teror nad stanovnicima Sarajeva dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje oficira međunarodnih snaga za taoce od 1992. do 1995. godine.

KDZ-492 je 119. svjedok optužbe na suđenju Karadžiću.

Od početka procesa, kraja oktobra 2009., Sud je zasjedao tokom 215 radnih dana.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 19. oktobar, javio je BIRN Justice Report.