Haški tribunal
0

Suđenje Karadžiću moglo bi potrajati četiri godine

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) upozorilo je u petak da bi suđenje bivšem predsjedniku Republike srpske Radovanu Karadžiću moglo potrajati četiri godine, odnosno dvije godine duže nego što je planirano, i zatražilo od Tužiteljstva i odbrane da budu djelotvorniji i ubrzaju proces.

Na statusnoj konferenciji na kojoj su razmotrena procesna pitanja dosadašnjeg toka glavne rasprave, predsjedavajući sudskog vijeća sudija O-Gon Kwon je podsjetio da se, imajući u vidu opseg predmeta i vrijeme potrebno za glavnu raspravu, očekivalo da će suđenje Karadžiću biti završeno do kraja decembra 2012. godine.

On je naveo da je sudsko vijeće od 13. aprila ove godine pratilo opseg i kvalitetu izvođenja dokaza i zaključilo da, usprkos tome što je stranama u postupku ograničilo vrijeme na po 300 sati, došlo do zaključka da suđenje ne bi moglo biti završeno prije jula 2013. godine.

Ako bi se postupak odvijao pet, umjesto četiri radna dana u sedmici, izvođenje dokaza bi bilo završeno januara 2013. godine, rekao je sudija Kwon i ukazao da bi u tom slučaju, uz optimistične prognoze, glavna rasprava mogla biti okončana u aprilu iste godine, što znači da bi presuda mogla biti izrečena tek augusta 2014.

"Ovo je najveći i najteži proces i može se očekivati da suđenje bude dugo, ali naš cilj je da ono bude djelotvorni i pravično", kazao je Kwon i zatražio od Tužiteljstva i odbrane da budu efikasniji i brži u izvođenju dokaza i unakrsnom ispitivanju svjedoka, prenio je Tanjug.

Uvjeren sam da moramo poduzeti korake bez presedana u ICTY-u da bismo suđenje mogli završiti za tri godine, kazao je Kwon i upozorio da bi ako se glavni pretres nastavi na dosadašnji način i istim tempom, za to bile potrebne četiri godine.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid i druge ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Suđenje je počelo oktobra 2009. godine kada je Tužiteljstvo u uvodnoj riječi obrazložilo optužnicu, dok je u martu ove godine Karadžić iznio svoju odbranu. negirajući sve navode optužnice.

Saslušanje svjedoka je počelo u aprilu, a glavni pretres će biti nastavljen u ponedjeljak 6. septembra.