ICTY
0

Suđenje Karadžiću i dalje četiri dana uz dodatne sate

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Sudsko vijeće Haškog tribunala odlučilo je da se suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću obavlja i dalje četiri dana uz uvođenje dodatnih 45 minuta u novembru kada to uslovi budu dozvoljavali, a ostavljena je mogućnost uvođenja petog radnog dana kada Vijeće procjeni da je neophodno, saopćeno je u utorak iz Tribunala.

Karadžić se najprije u maju žalio na odluku Vijeća o uvođenju četvorodnevne radne nedjelje, a Žalbeno vijeće je odbacilo njegovu žalbu.

On je uputio novu žalbu kada je Vijeće sugerisalo da namjerava poslije ljetnje pauze da uvede i peti radni dan, poslije čega je Vijeće zatražilo ljekarski nalaz u kome je potvrđeno da je "zdravstveno stanje Radovana Karadžića generalno zadovoljavajuće uz izuzetak da ima višak kilograma i da mu nedostaju svijež vazduh i fizičke vježbe".

Ljekar je ocijenio da održavanje procesa pet dana u sedmici neće narušiti zdravstveno stanje optuženog i savjetovao da suđenje bude nastavljeno četiri radna dana da bi optuženom ostala mogućnost da petog radnog dana upražnjava fizičke vježbe.

Početkom septembra, predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kwon obavjestio je obje strane u postupku da praznih sudnica nema do kraja oktobra i da će se proces obavljati i dalje do početka novembra četiri radna dana i da Karadžić može da podnese pisani podnesak ako ima nešto protiv planiranih pet radnih dana, što je Karadžić i učinio.

Karadžić je zatražio da se ne uvodi peti radni dan, jer bi to, kako je naveo, ugrozilo njegovo zdravlje i zanemarilo ljekarski savjet.

On je naveo i da bi to za njega i njegove pravne savjetnike bilo nepraktično, kao i da bi takva odluka narušila njegovo pravo na adekvatno vrijeme za pripremanje za proces.

Tužilaštvo se usprotivilo Karadžićevom podnesku, uz obrazloženje da Karadžićeva odluka da samog sebe zastupa znači da on preuzima sve obaveze koje odbrana ima i da ne može da insistira na povlasticama samo zato što sam sebe brani.

Sudsko vijeće se saglasilo s tim argumentom optužbe i odbacilo Karadžićev zahtjev, navodeći da će se peti radni dan održavati radi okončanja ispitivanja svjedoka koji se moraju vratiti u mjesto stanovanja prije vikenda, kao i kada veće procjeni da nije učinjen dovoljan napredak u procesu, prenosi Tanjug.

Karadžić je optužen za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.