BiH
0

Suđenje Karadžiću: Gomila leševa u Kravici

Klix.ba
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Svjedok Odbrane Radovana Karadžića izjavio je da je u julu 1995. ispred skladišta u selu Kravica kod Bratunca vidio “200 do 300” leševa srebreničkih Bošnjaka koje su ubile srpske snage.

Aleksandar Tešić, bivši opštinski sekretar za narodnu odbranu u Bratuncu, ispričao je da je 1995. radio u vojnom odsjeku u Bratuncu, i da je te godine 14. jula ujutro, iz autobusa kojim je regrute vozio u Zvornik, ispred skladišta u Kravici vidio leševe.

“Direktna pogubljenja nisam vidio. Kad sam naišao, vidio sam gužvu, na putu je bilo dosta vojnika. Uza zid zadruge bilo je mnogo leševa. Zaista, i sad kad pomislim i stvorim tu sliku, bio je to pravi šok za mene i za mlade momke. Smatram da je bilo između 200 i 300 leševa, koji su bili na kamari visine metar i po, pa mi se učinilo, kad sam išao, da su to drva, cjepke poredane. Kad smo prišli, vidio sam da su to ljudi... Prošli smo lagano, strašno je bilo”, rekao je Tešić.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice koje je Vojska Republike Srpske (VRS) strijeljala u danima nakon što je 11. jula 1995. zauzela tu enklavu pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN). Po optužnici, masakr nad 1.000 Bošnjaka u Kravici bio je prvi u nizu masovnih ubistava zarobljenika.

Tešić je kazao da među vojnicima “u različitim uniformama” nije prepoznao nikog iz Bratunca. Na pitanje zašto nije zaustavio autobus i pitao šta se događa, odgovorio je da to, između ostalog, nije učinio “iz straha od tih ljudi”.

U nastavku suđenja, Karadžić je pred sudije izveo eksperta za demografiju Stevu Pašalića. Odbacujući nalaze demografskih eksperata Haškog tužilaštva o promjenama u sastavu stanovništva u BiH tokom rata, Pašalić je ocijenio da su oni “tendenciozni”, zasnovani na pogrešnim uzorcima i da nisu u obzir uzeli sve bitne uzroke demografskih promjena.

Prema Pašaliću, eksperti Tužilaštva pri utvrđivanju broja smrti u borbama “iz tendencioznih razloga nisu pravili razliku između civila i boraca”, niti su uzeli u obzir činjenicu da se mortalitet u ratu povećava i iz drugih razloga. Iz istih razloga, ni nalazi o pomjeranju nesrpskog stanovništva iz 20 bosanskohercegovačkih opština, navedenih u optužnici koja Karadžića tereti za progon, po Pašaliću, “nisu upotrebljivi i stvaraju krivu istorijsku i demografsku sliku”.

Za demografske izvještaje Tužilaštva o Srebrenici, Pašalić je takođe tvrdio da su pogrešni, zato što o tome “ne postoje pouzdani izvori”.

Svjedok je tvrdio da u BiH od sedamdesetih godina traje “etnička i teritorijalna homogenizacija”, koju rat nije izazvao, ali je pospješio. Pašalić je izjavio da se poslije rata konstantno povećava broj useljenih u Republiku Srpsku (RS), kao i broj odlazaka iz Federacije BiH (FBiH).

“Povratak u RS je praktično završen”, kazao je ekspert Odbrane i kao primjer naveo da se u opštinu Zvornik do sada vratilo “25.000 Bošnjaka”. Za razliku od toga, Srbi u FBiH čine tri odsto stanovništva, a prije rata ih je bilo 17 odsto, rekao je Pašalić.

Dok su ga unakrsno ispitivali tužioci, Pašalić je prihvatio da je dio “etničke homogenizacije” činilo i “etničko čišćenje” tokom rata, ali je naglasio da “nije sve bilo etničko čišćenje” i da “to nije bila opšta pojava u BiH tokom rata”.

Suđenje Karadžiću, optuženom i za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će nastavljeno u četvrtak, 14. marta.