Haški tribunal
0

Suđenje Karadžiću: Arkan u Zvornik došao kao "heroj"

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Na suđenju Radovanu Karadžiću zaštićeni svjedok Tužilaštva KDZ 555 izjavio je da je Željko Ražnatović Arkan u proljeće 1992. došao u Zvornik “kao heroj” iz Bijeljine, kojeg je bošnjačko stanovništvo “blagosiljalo”, misleći da će “situaciju u tom gradu srediti za 24 sata”.

Trećeg dana svjedočenja zaštićeni svjedok, nekadašnji član Kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS), potvrdio je tvrdnje optuženog Karadžića da je napad na Zvornik u aprilu 1992. godine naredio Željko Ražnatović.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je objasnio da su pored Ražnatovićevih ljudi u akciji učestvovale mnoge dobrovoljačke jedinice.

“U proljeće 1992. godine u Zvorniku je bilo više paravojnih fomracija koje su nazivane po vođama, kao što su ‘Niški’, ‘Pivarski’ ili ‘Žućina grupa’. U tom trenutku u Zvorniku su bili i ‘Beli orlovi’, ali i mnogi dobrovoljci koji su došli iz Loznice i Vukovara”, kazao je svjedok.

Željko Ražnatović Arkan je bio vođa paravojne formacije “Srpska dobrovoljačka garda” ili “Arkanovi tigrovi”.

Do ubistva 2000. godine, Ražnatović je bio optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u BiH, uključujući gradove Bijeljinu i Zvornik.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) i SDS-a, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu od 1992. do 1995. godine.

Na teret mu se stavlja učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa članovima SDS-a i kriznih štabova, te pripadnicima paravojnih jedinica, s ciljem progona nesrpskog stanovništva s područja Zvornika i drugih 19 opština u BiH.

Na sugestiju Karadžića, svjedok je potvrdio da vlasti u Zvorniku u aprilu 1992. godine nisu imale kontrolu nad dobrovoljačkim jedinicama koje su počinile zločine nad bošnjačkim stanovništvom u tom gradu.

“Čak i članovi opštinskog kriznog štaba, kao i jedan od ministara bosanskih Srba, bili su izloženi maltretiranju dobrovoljaca sve dok ih u julu 1992. godine nije uhapsila specijalna policijska jedinica”, potvrdio je svjedok.

Na nastavku suđenja Tužilaštvo je pred Sudsko vijeće izvelo još jednog zaštićenog svjedoka, koji će pod pseudonimom KDZ 340, takođe svjedočiti o ratnim zbivanjima u Zvorniku u proljeće 1992. godine.

Nastavak ročišta zakazan je za 19. avgust 2011. godine.