BiH
0

Suđenje Jasku Gazdiću: Saslušana zaštićena svjedokinja

FENA
Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH dala je iskaz bez prisustva javnosti na suđenju Jasku Gazdiću, optuženom za zločine na području Foče, prenosi BIRN-Justice Report.

Sud BiH uvažio je prijedlog Državnog tužilaštva da svjedokinja kojoj je ranije dodijeljen pseudonim "E" iskaz dâ bez prisustva javnosti zbog zaštite njenog intimnog života.

Behaija Krnjić, tužilac Državnog tužilaštva, rekao je da je svjedokinja E žrtva višestrukog silovanja, te da je prethodno u drugim postupcima protiv svjedočila bez prisustva javnosti.

“Svjedok je žrtva višemjesečnih sistematskih silovanja tokom 1992. i početkom 1993. godine”, kazao je tužilac Krnjić. Duško Tomić, Gazdićev branilac, nije se protivio prijedlogu optužbe za isključenje javnosti. Sud je prihvatio prijedlog optužbe u cilju zaštite intimnog života oštećene.

Tužilaštvo BiH tereti Gazdića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine počinio silovanje nad više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bile smještene u sportskoj dvorani “Partizan” u Foči.

U optužnici se navodi da je Gazdić dolazio u stanove i sportsku dvoranu “Partizan”, gdje su bili zatvoreni civili, te da je u više navrata odvodio ženske osobe, među kojima su bile i maloljetne djevojčice. Gazdića optužnica tereti da je držao u seksualnom ropstvu jednu maloljetnu žensku osobu, te da je, pod prijetnjom i uz upotrebu oružja, silovao odvedene ženske osobe i omogućio drugim osobama da ih siluju.

Prema rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 1. februar.