Odbili da ustanu pred sudijama
24

Suđenje Jašareviću i ostalima: Priznajemo samo Allahov sud

SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
U Sudu BiH danas je počelo suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću zbog terorističkog napada na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu 28. oktobra prošle godine, koji su udaljeni iz sudnice zbog nepoštovanja Suda.

Na početku suđenja predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić upozorio je optužene da su obavezni da poštuju Sud BiH kao državnu instituciju, na šta je Jašarević rekao da ne priznaje Sud BiH pred kojim mu se sudi za teroristički napad.

"Muslimanima je zabranjeno da poštuju sud koji je izmislio čovjek. Priznajem samo sud Allaha", izjavio je Jašarević nakon što je dva puta tokom glavnog pretresa zajedno sa Fojnicom i Ahmetspahićem odbio da ustane pred sudijama.

Na zahtjev Perića, nakon pauze i ubjeđivanja branilaca, Jašarević i Fojnica su pristali da skinu tradicionalne vehabijske kapice, dok je Ahmetspahić u Sud došao bez kapice. Fojnica je takođe istakao da ne ustaje "iz vjerskih razloga“.

Nakon opomene i konsultacije sa advokatima, optuženi su ponovo odbili da ustanu prilikom ulaska sudija u sudnicu, zbog čega ih je Perić udaljio sa suđenja.

"Ovo je samo zato što smo muslimani", dobacio je Fojnica prilikom izlaska iz sudnice.

I Tužilaštvo i odbrana najavili su da će pozvati predstavnike Američke ambasade za svjedoke. Tužilac Dubravko Čampara iznio je optužnicu na osnovu koje je rekao da će Tužilaštvo dokazati da se radi o krivičnom djelu terorizma i organizovanja terorističke grupe.

"Ovaj teroristički čin nije se mogao desiti bez dobre organizacije i planiranja“, istakao je Čampara i najavio da će Tužilaštvo saslušati 26 svjedoka i 13 vještaka koji će odgovoriti na pitanja koje je oružje korišteno i čije je to oružje.

Takođe će biti izneseno više od 100 materijalnih dokaza, među kojima su i video-snimci terorističkog napada na Američku ambasadu, kao i Jašarevićeva oproštajna poruka.

Čampara je podsjetio da je Jašarević iz automatske puške ispalio 105 metaka na zgradu Američke ambasade u Sarajevu i teže ranio pripadnika obezbjeđenja zgrade Mirsada Velića.

"Dokazat ćemo da su optuženi postali pripadnici terorističke grupe koja je organizovana u okviru tzv. vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, kao i drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH, po uzoru na Al Kaidu, izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svijetu“, rekao je Čampara.

Prema njegovim riječima, ovaj čin izvršen je s ciljem iznuđivanja ustupaka od organa vlasti da NATO snage napuste Afganistan, prijetnji građanima SAD-a i Njemačke, te zastrašivanjem stanovništva i destabilizacijom osnovnih političkih i ustavnih struktura vlasti.

Fojnica i Ahmetspahić, naveo je tužilac, terete se da su kao članovi terorističke grupe nabavili sredstva, te preduzeli druge radnje kojima su stvorili uslove za izvršenje krivičnog djela terorizma, te učestvovali u organizovanju terorističke grupe.

Advokat Jašarevića Senad Dupovac istakao je da će odbrana dokazati da ovaj napad nije bio planski smišljen i da nije bilo organizovanja terorističke grupe.

On je odbacio navode optužnice da je njegov branilac postupao po uzoru na Al Kaidu. "Imamo dokaze kojima ćemo objektivno prikazati kontekst događaja“, rekao je Dupovac.

Advokat Fojnice, Mirza Kovač tvrdi da njegov branjenik nije znao za namjere i motive Jašarevića. "Oni nisu zajedno djelovali. Dokaza tćemo da je ovaj događaj djelo pojedinaca, a ne organizovane grupe", rekao je Kovač.

Nakon pretresnog postupka Dupovac je rekao novinarima da će se "pravna bitka" voditi oko toga da li postoji teroristička grupa ili ne. "Ako dokažemo da Jašarević nije član terorističke grupe 'skinut ćemo' mu 10 godina zatvorske kazne“, rekao je Dupovac.

Kovač tvrdi da se Jašarevićev pomagač, čovjek koji ga je dovezao do Američke ambasade, "mirno šeta gradom" i dodaje da policijske agencije ništa ne čine po tom pitanju.

Sarajevo-x.com Newsletter