BiH
3

Suđenje Budimiru odgođeno zbog sjednice Vlade FBiH

SRNA
Ragib Hadžić (Foto: Anadolija)
Ragib Hadžić (Foto: Anadolija)
Suđenje predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru za nedozvoljeno posjedovanje oružja, koje je za danas zakazano u Općinskom sudu u Sarajevu, odgođeno je zbog sjednice federalne Vlade na koju je pozvan i Budimir.

Budimirov advokat Ragib Hadžić izjavio je Srni da je obavijestio Sud da su nastupile okolnosti objektivne spriječenosti njegovog branjenika da prisustvuje današnjem suđenju i da je sudija u predmetu Lejla Konjić uvažila njegovu molbu da se suđenje odgodi.

"Sjednica Vlade na kojoj će biti raspravljano o iznalaženju rješenja nakon smjene federalnog ministra finansija Anta Krajine, a na koju je pozvan gospodin Budimir, počinje u 10 sati, dok je početak suđenja bio zakazan za 11 sati", objasnio je Hadžić razloge zbog kojih je zatraženo odgađanje suđenja.

On je dodao da će Sud naknadno zakazati novi termin.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH su, prilikom pretresa Budimirove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH 26. aprila prošle godine, pronašli pištolj "češka zbrojevka" za koji, navodno, ne posjeduje odobrenje.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici, održanom 1. jula, Budimir se izjasnio da nije kriv.

Budimir je 3. januara smijenio Krajinu sa mjesta ministra finansija FBiH, što je izazvalo blokadu brojnih finansijskih aktivnosti u FBiH, ali ugrožava i nastavak kreditnog aranžmana BiH sa MMF-om.