Sud BiH
0

Suđenje bivšem policajcu Pustivuku kreće ispočetka

Sarajevo-x.com
Zbog izmjene sastava Sudskog vijeća suđenje Srpku Pustivuku će krenuti ispočetka, te će iskazi dosadašnjih svjedoka biti ponovo preslušani.

Suđenje Pustivuku, bivšem policajcu iz Ilijaša koji je optužen za zločine na ovom području, prekinuto je 10. novembra prošle godine zbog bolesti jednog od članova Sudskog vijeća, koji je nakon tromjesečne pauze zamijenjen.

Kako je naglasila Edina Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, u ovakvim slučajevima, kada između dva ročišta prođe više od 30 dana, ili dođe do izmjene nekog od članova sudskog vijeća, prema Zakonu o krivičnom postpuku (ZKP) BiH - suđenje kreće ispočetka.

Zakon takođe omogućava da se ne pozivaju ponovo svjedoci koji su saslušani, već da se, uz saglasnost svih strana u postupku, koriste iskazi koje su već dali u Sudu BiH.

"Do sada je u ovom predmetu saslušano pet svjedoka Tužilaštva, od kojih su četiri bila zaštićena. Sud BiH je donio odluku da se na narednom ročištu ponovo pročita optužnica, te pregledaju video snimci iskaza dosadašnjih svjedoka", kazala je Hadžiomerović.

Optužnica tereti Pustivuka da je, kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš, tokom maja i juna 1992. godine u selu Gornja Bioča (opština Ilijaš), zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije Srpske Republike BiH, učestvovao u napadu na civile, među kojima je bilo i djece.

Prema optužnici, tokom napada je ubijen jedan, a teško ranjena tri civila.

Državno tužilaštvo tereti Pustivuka i da je, kao milicioner-specijalista u SJB-u Ilijaš, učestvovao u hapšenju i zarobljavanju civila Bošnjaka, koji su potom odvođeni u druge logore i objekte za zatočenje.

Naredno ročište zakazano je za 22. februar 2011. godine, piše BIRN - Justice Report.