Sud BiH
0

Suđenje Batku: Skamenjena djeca

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Svjedokinja Tužilaštva BiH, koja je 1992. godine imala 12 godina, prisjetila se dana kada je vidjela Veselina Vlahovića zvanog Batko kako tuče njenu komšinicu u sarajevskom naselju Grbavica, koja je kasnije umrla.

Zaštićena svjedokinja S44 je ispričala da je, dok je živjela sa nanom na Grbavici, čula od odraslih kako govore da se skrivaju kada vide Batka, ‘jer je zločinac i odvodi ljude’. Svjedokinja se, kako je kazala, u ljeto 1992. igrala sa djecom ispred zgrade kada je naišao crni auto sa zastavom na kojoj je bila mrtvačka glava, a iz kojeg je izašao Batko sa šajkačom na glavi.

“Govorili smo: ‘Eno Batka, eno Batka!’ i svi smo se skamenili”, rekla je svjedokinja i dodala da je optuženi uletio u ulaz do njenog, u kojem su bili polomljeni svi prozori od stubišta tako da su se vidjeli spratovi. Njegov ulazak su pratila djeca, sve dok nije zamakao u stan komšinice koju je presreo u haustoru.

“Naletio je na gospođu Ljerku i nasrnuo na nju. Udarao ju je šakama i nogama svuda, trgao je sve sa nje. Zaleđena sam stajala ispred zgrade”, kazala je S44, navodeći da je nakon toga komšinicu ugurao u njen stan, te je saznala da ju je i opljačkao.

Kada je Batko otišao, sve žene iz komšiluka, uključujući i njenu nanu, prisjetila se svjedokinja, išle su kod gospođe Ljerke da joj previjaju rane, jer je sama živjela.

“Jedan dan sam navratila da nešto dam nani i vidjela sam gospođu Ljerku kako leži nepomično. Jaukala je i plakala i bila sva u modricama. Prepala sam se kad sam je vidjela”, rekla je S44 i dodala da je gospođa Ljerka dva ili tri dana nakon toga umrla.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području sarajevskih naselja Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila. Optuženi se brani iz pritvora. Svjedok Josip Frančić je tokom 1992. živio sa suprugom, dvoje djece i punicom u zgradi “Digitron Buje” na Grbavici.

Ispričao je kako su 3. jula 1992. godine u večernjim satima došli neki ljudi kod komšija koji su živjeli iznad njih, te su se zadržali pola sata. Ujutro je, kako tvrdi, došao do vrata iznad i vidio na ćirilici natpis na stanu “zauzeto”. Kasnije, kako je kazao svjedok, došao je optuženi u bijelom golfu sa još trojicom i popeli su se u isti stan.

“Kroz vizir iz svog stana sam gledao kako vuku namještaj odozgo, a dvojica su nosili u bijelom čaršafu nešto što me podsjetilo na leš. Utovarili su stvari u auto i otišli”, rekao je Frančić i dodao da je samo nekoliko dana poslije sa porodicom napustio Grbavicu.

Frančić je kazao da je kćerka od komšija koji su živjeli iznad njega dugo tražila nestale roditelje. “Ne znam šta se desilo s njima, ali sam nakon rata na groblju Bare naišao na njihove nišane”, rekao je svjedok. Nastavak suđenja je 6. marta, javio je Birn.