BiH
0

Suđenja Saddamu Husseinu i Slobodanu Miloševiću

FENA
U Bagdadu se danas nastavlja suđenje bivšem iračkom lideru Saddamu Huseinu, dok u Haagu proces protiv Slobodana Miloševića ulazi u petu godinu.

Saddam Husein biće prinuđen da se pojavi u sudnici, koju je na posljednjem ročištu napustio, nakon što se žalio na kršenje prava.

Sličnih primjedbi je u protekle četiri godine imao i Milošević iako na njegovom suđenju nikada nije bilo nadvikivanja i teatralnih pokliča kao u sudnici u Bagdadu.

U sudskim procesima dvojici bivših predsjednika postavljaju se slična pitanja može li suđenje protiv njih da bude fer i pošteno, i koliko dugo suđenja mogu da traju.

Američki profesor Michael Sharf, koji je obučavao sudije za proces koji se vodi u Bagdadu, u razgovoru za BBC kaže da je upravo zbog dužine suđenja Miloševiću u slučaju Saddama Huseina odlučeno da se umjesto velikog i glomaznog postupka počne s optužbom za samo jedan zločin.

"Bilo je predviđeno da taj postupak traje samo 30 radnih dana, ali zbog učestalih opstrukcija i odgađanja iz raznih razloga, suđenje Saddamu se razvuklo na tri i po mjeseca i još mu se ne nazire kraj", kaže profesor Sharf.

On vjeruje da suđenje Miloševiću traje toliko dugo najvećim dijelom zato što mu je dozvoljeno da se brani sam, iako je na brojna odgađanja uticalo i njegovo zdravstveno stanje.

Profesor Sharf kaže da upravo zbog toga Saddamu Huseinu nije dato pravo da se sam brani, ali da su mu sudije na kraju dozvolile da zajedno s advokatima učestvuje u ispitivanju svjedoka.

"Tako je suđenje Saddamu Huseinu počelo da liči na proces Miloševiću, iako je prvobitna ideja bila da se to izbjegne", dodaje Michael Sharf.

On dalje kaže da Saddamu Huseinu sude sudije iz Iraka i da je to još jedna lekcija naučena iz procesa u Haagu.

"Najveći problem na suđenju Miloševiću bio je taj što je prvi predsjednik sudskog vijeća, pokojni Richard May, često vikao na optuženika; usto sudija je bio iz Velike Britanije, jedne od zemalja koje su bombardovale Srbiju."

Sve to je, dodaje profesor Sharf, ostavljalo utisak da suđenje Miloševiću nije sasvim pravedno.

On vjeruje da ni Hussein ni Milošević neće imati savršeno pravedno suđenje, jer su svi procesi optuženima za ratne zločine "pomalo haotični".

Ipak, za konačnu ocjenu o tome biće ključno da li je izneseno dovoljno dokaza za izricanje pravedne presude; uvjeren sam da će u tom smislu i u slučaju Slobodana Miloševića i u slučaju Sadama Huseina pravda biti zadovoljena, kaže profesor Michael Sharf za BBC.