BiH
258

Sudionici Marša mira nastavili put prema Nezuku

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sudionici Marša mira koji su u nedjelju krenuli iz Sarajeva prema Potočarima dobro podnose pješačenje, koračaju bržim tempom nego ranijih godina i uglavnom se ne žale na žuljeve.

Predstavnik organizatora pohoda "Marša mira Sarajevo - Nezuk - Potočari 2016" Muhamed Papić kazao je Feni da bi im se u Nezuku trebalo da pridruži još određeni broj sudionika iz Sarajeva, kao i članova policije Kantona Sarajevo. Potom će se svi zajedno pridružiti sudionicima tradicionalnog Marša mira "Nezuk - Potočari" i put nastaviti do Potočara, gdje bi 11. jula trebalo da prisustvuju kolektivnom ukopu i dženazi žrtvama genocida.

On kaže da među sudionicima vlada dobro raspoloženje, planinu Konjuh su prešli s lakoćom, a izuzetak su dva sudionika koje su udaljili jer nisu poštovali pravila organizatora i samovoljno su se kretali.

Sudionici Marša mira dočekali su Bajram i bajram-namaz klanjali u Olovu, a ističu pažnju domaćina u planinarskom domu Javorje koji su za njih priredili bajramsku večeru, kao i ljubaznost ostalog stanovništva tog gradića.

Na osmodnevni put dužine oko 260 km iz Sarajeva do Potočara krenulo je oko 80 osoba, različite starosne dobi, a 7. jula bi trebalo da se priključe sudionicima "Marša mira" u Nezuku.

Ovo je peti pohod "Marša mira" koji kreće iz Sarajeva, organizator je Udruženje "Svjedoci svog vremena", a broj sudionika se iz godine u godinu povećava.

"Marš mira" održava se u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli dug put da bi pronašli spas u Tuzli.