BiH
130

Sudije su izložene pritisku za oslobađanje optuženih za ratne zločine

SRNA
Frederik Harhoff
Frederik Harhoff
Danski sudija u Haškom tribunalu Frederik Harhoff istakao je da Haški sud ne dijeli pravdu, već da provodi političke odluke, navodeći da su pojedine njegove kolege bile izložene političkom pritisku za oslobađanje optuženih za ratne zločine.

Harhoff ocjenjuje da su duboko zabrinjavajuće oslobađajuće presude u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i generala Momčila Perišića, šefa nekadašnje Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića.

"Recentne presude izazvale su kod mene duboku profesionalnu i moralnu dilemu, koju nisam do sada iskusio. Najgora od svega je sumnja da su neke moje kolege izložene političkom pritisku. To sasvim mijenja premisu moga posla, koji bi trebao služiti principima razuma i pravde", naveo je Harhoff u pismu kolegama, koje je objavio danski dnevnik BT.

On je dodao da je posebno problematično što iz tih presuda proizlazi da se ubuduće lica na najvišim vojnim i političkim položajima mogu osuditi za pojedinačne ratne zločine samo ako su lično učestvovala u njihovom planiranju ili izvršenju.

Danski sudija je optužio predsjednika Tribunala Theodora Merona da je vršio pritisak na druge sudije, izraživši sumnju da je Meron to činio pod utjecajem "vojnog establišmenta" SAD i Izraela.