Disciplinski prekršaji
0

Sudije i tužioci rijetko prijavljuju kolege

SRNA
Na rad sudija i tužilaca u BiH uglavnom se žale građani koji žele ubrzati postupke koji se njih tiču, dok se predsjednici sudova i glavni tužioci rijetko odlučuju da prijave svoje kolege zbog počinjenih disciplinskih prekršaja, ocijenio je zamjenik glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Mersudin Pružan.

"U prosjeku godišnje primamo 1.300 pritužbi, a u radu imamo oko 1 350. Od 2004. godine do danas svega 58 slučajeva su prijavili sudije i tužioci, a veliki broj tih predmeta je osnovan, što je vrlo indikativno. Smatramo da bi bilo korisno da predsjednici i glavni tužioci više prijavljuju slučajeve", rekao je Pružan za "Nezavisne novine".

On ocjenjuje da je nezavisnost i nepristrasnost sudova ostvarena, a jedini problem koji treba rješavati je efikasnost. 

"Ali, disciplinski prekršaj je neopravdano kašnjenje, a to treba u konkretnom slučaju dokazati. Ako imate sudiju koji ima ostvarenje norme 200 odsto, vrlo je teško dokazati da se radi o neopravdanom kašnjenju u tom predmetu", dodao je Pružan.

On je potvrdio da je oko 140 predmeta otvoreno na osnovu navoda iz medija. 

"Svaki dan dobijamo izvještaje o čemu pišu mediji, što se tiče rada pravosuđa. Kada ocijenimo da postoje određeni navodi koji se tiču ponašanja sudija i tužilaca, pokrenemo istrage. Istina, mi na osnovu pisanja medija ne pokrećemo disciplinske postupke, već prvo provjerimo te navode", kaže Pružan.

Prema njegovim riječima, često se desi da se u medijima pojavljuju informacije za koje glavni disciplinski tužilac ne zna, a koje znaju glavni tužioci i predsjednici sudova. 
"U narednom periodu moraćemo raditi sa VSTS-om u pravcu da na neki način podstaknemo glavne tužioce da nas malo više izvještavaju o tome", dodao je Pružan.

On kaže da je rok da bude ispitana pritužba dvije godine, a u slučaju da to ne bude okončano, nastupa zastara. 

"Mi nemamo gotovo nijedan predmet sa zastarom. Za ozbiljnu istragu, otprilike, potrebno je od šest do dvanaest mjeseci", dodao je Pružan.