BiH
0

Sudija Haškog tribunala razmotrit će zahtjev Orićeve odbrane

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Predsjednik Tribunala u Haagu Theodor Meron odredio je sudiju koji će razmotriti zahtjev Odbrane Nasera Orića za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH.

Zahtjev, koji je odbrana podnijela 6. novembra, dodijeljen je sudiji Liu Daqunu. Odbrana je zatražila od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH da obustavi postupak protiv Orića jer smatra da mu je Tribunal već sudio za te zločine.

Branioci Vasvija Vidović i John Jones su istakli da je Orića 2008. godine Tribunal pravosnažno oslobodio krivice za zločine na području Srebrenice i da mu se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Orića je Tužilaštvo BiH optužilo kao nekadašnjeg komandanta jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici. Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio u septembru, tereti njega i Sabahudina Muhića za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

Orićeva odbrana je zatražila od Tribunala da imenuje posebno vijeće koje će razmotriti njihov zahtjev. Istakli su kako mjere zabrane koje su određene Oriću utiču na njegov privatni i poslovni život.

“Uz mogućnost da mu se dvaput sudi za isto djelo, ove mjere stvaraju nesigurnost u Orićevom životu, koja je trebala biti zaustavljena oslobađajućom presudom u Haagu”, naveli su branioci.