BiH
123

Sud vratio bivšeg direktora ZZO ZDK Senaida Begića na posao

Piše: E. M.
Senaid Begić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Senaid Begić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona Senaid Begić nakon što je smijenjen na neradni dan, dok je bio na bolovanju, ponovo se vraća u ovu ustanovu i to nakon presude Općinskog suda u Zenici.

Begić je tokom obavljanja funkcije direktora ZZO ZDK ostvario pozitivne rezultate poslovanja, a na njegovo mjesto kao vršilac dužnosti direktora bio je postavljen Dževad Hamzić. S obzirom da je nakon isteka Ugovora o radu trebao biti raspoređen na funkciju u sklopu svoje struke Begića su poslali na Biro za zapošljavanje.

Međutim, nakon nekoliko mjeseci zakonske borbe Općinski sud u Zenici donio je presudu kojom Begića vraća u ovu ustanovu na poziciju koja je u skladu sa njegovom strukom, kako je to bilo definisano njegovim Ugovorom o radu.

"Iskreno, ovakvu presudu sam očekivao. Međutim,ovaj sudski spor se nije ni trebao desiti i žao mi je što sam morao ustanovu, koju sam četiri godine uspješno vodio, tužiti radi hira i politikanstva v.d. direktora Dževada Hamzića koji je svojim bahatim ponašanjem napravio štetu svima, meni lično i mojoj porodici, zavodu, ali najviše sebi. Sada javnost opravdano traži da za te svoje postupke odgovara. Svjesno je ušao u sve ovo i pored nekoliko upozorenja da krši Zakon i proizvodi nepotreban sudski spor", izjavio je Begić.

On se nada da će Hamzić odgovarati za štetu koju je nanio ZZO ZDK s obzirom da je bio upoznat sa činjenicama da krši Zakon.

"Sada i ja ali i javnost očekujemo da Vlada ZDK ili ZZO ZDK pokrene pitanje odgovornosti protiv Hamzića za štetu koju je prouzrokovao Zavodu, jer to je novac poreskih obveznika. Ja ću također uz konsultacije sa svojim advokatom pokrenuti tužbu protiv njega, prvenstveno iz principijelnih razloga, kako više nikada ni njemu niti bilo kom rukovodiocu ne padne napamet da se na ovakav način igraju sa ljudima i ljudskim sudbinama, a da za takve postupke ne snose nikakvu odgovornost", dodaje Begić za Klix.ba.

Uz vraćanje na posao ZZO ZDK Begiću će u roku od 15 dana na ime naknade za plaće morati isplatiti 7.993,34 KM za period od 27. marta do 24. augusta ove godine, uplati doprinose za PIO za period od 1. aprila do 24. augusta u iznosu od 2.594,41 KM te nadoknadi sudske troškove postupka u iznosu od 1.945,55 KM.