BiH
120

Sud u Virginiji odobrio izručenje Almaza Nezirovića BiH

SRNA
Sud u američkoj saveznoj državi Virginia odobrio je danas izručenje američkog državljanina porijeklom iz BiH Almaza Nezirovića, optuženog za ratne zločine nad srpskim civilima počinjenim tokom rata na području Dervente.

U mišljenju, koje je objavljeno danas, američki sudija Robert Ballou naveo je da je pronašao dovoljno dokaza za optužbe protiv Nezirovića, javlja AP.

U otpečaćenoj optužnici navodi se da je Nezirović optužen za mučenje srpskih civila, koji su početkom devedesetih godina prošlog vijeka poslati u logor "Rabić".

Prema optužnici, zatvorenici su tučeni puškama i palicama, izgladnjivani, primoravani da goli puze i jedu travu natopljenu urinom. Optuženi je učestvovao u mučenju i surovom, nehumanom i ponižavajućem postupanju prema zatvorenicima u logoru "Rabić", navelo je tužilaštvo.

Prvi put su 2003. godine u BiH iznesene optužbe protiv Nezirovića, koji se odnedavno suočava sa odvojenim, ali povezanim optužnicama. U junu 2011. godine optužen je da je lagao prilikom prijave za američko državljanstvo i da je iznio lažne podatke tokom razgovora o naturalizaciji.

Tužilaštvo navodi da Nezirović tada nije pomenuo djela za koja bi mogao biti krivično gonjen, poput navodnog zlostavljanja zatvorenika u logoru. Po objavljivanju optužnice Neziroviću je dozvoljeno da ostane na slobodi uz kauciju.

Nezirović, čija je porodica u SAD stigla 1997. godine, negira sve optužbe.