Edin Ramić
0

Sud u Strasbourgu treba odlučiti o prefiksu "bosanski"

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske podnijet će Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu predmet o pitanju Zakona o teritorijalnoj organizaciji u RS-u, kojim su brisani prefiksi "bosanski" iz naziva gradova u RS-u.

Predsjednik bošnjačkog kluba Edin Ramić pojasnio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da će biti formirana ekspertna grupa koja će pripremiti taj predmet za sud u Strasbourgu.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a podnio je prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH vezano za odluku Ustavnog suda RS-a kojom se Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a briše prefiks "bosanski" iz naziva gradova Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica.

"Apelacijom na Ustavnom sudu BiH to pitanje nije riješeno, prema našem mišljenju, na odgovarajući način, i šest mjeseci je rok da se isti zahtjev uputi Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. I to ćemo učiniti u propisanom roku", zaključio je Ramić.

Klub Bošnjaka je i ranijih godina upozoravao da brisanje prefiksa "bosanski" iz ovih dviju općina, kao i ranije iz općina Bosanska Gradiška, Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanski Šamac predstavlja primjer povrede konstitutivnosti i ravnopravnosti konstitutivnog bošnjačkog naroda, ugrožavanje njegove kulture i tradicije, kao i kulturno-historijskog identiteta zajedničke države BiH.