Suđenje za pranje novca od droge
0

Sud u Banjoj Luci: Tajni snimci razgovora Ćopića i Šarića prihvaćeni kao dokaz

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo
Zoran Ćopić (Foto: CIN)
Zoran Ćopić (Foto: CIN)
Snimci razgovora Zorana Ćopića sa Darkom Šarićem i drugim pripadnicima srbijanskog podzemlja bit će dokazni materijal u ponovljenom suđenju u vezi sa pranjem novca porijeklom od droge.

Okružni sud u Banjoj Luci je danas odlučio da snimke razgovora Zorana Ćopića sa Darkom Šarićem, srbijanskim narkobosom, i članovima različitih kriminalnih grupa prihvati kao dokaze u ponovljenom suđenju Ćopiću i Dragi Nižolu, optuženim za pranje novca.

Vrhovni sud Republike Srpske je sredinom decembra prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Okružnog suda prema kojoj je Ćopić za pranje novca osuđen na pet godina zatvora, dok je Nižol za isto krivično djelo počinjeno iz nehata osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Kao glavni razlog ukidanja presude Vrhovni sud RS-a navodi da je presuda donesena na osnovu dokaza pribavljenih posebnim istražnim radnjama, odnosno tajnim snimanjem telefonskih razgovora između Ćopića i njegovih saradnika koje je izvršeno prema naredbi Specijalnog tužilaštva u Beogradu, a ne prema nalogu tužilaštva iz Banje Luke.

Olga Pantić, predsjednica Sudskog vijeća, rekla je da je Sud prihvatio sporne dokaze, jer je utvrđeno da su oni pribavljeni u skladu sa Evropskom konvencijom o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, koju je BiH potpisala, kao i sa ugovorima koje su potpisale BiH i Srbija a koji se tiču pravne pomoći u krivičnim stvarima.

Mirko Dabić, advokat koji zastupa Ćopića, smatra da je ova odluka u suprotnosti sa odlukom višeg suda.

Dodao je da "Ćopić nije počinio pranje novca, jer nije znao i nije mogao znati čime se bavi Šarić".

Prvi postupak protiv Ćopića i Nižola je trajao devet mjeseci. Tokom njega su preslušavani tajni razgovori između optuženih i članova raznih kriminalnih organizacija. U prvostepenom sudskom postupku je dokazano da je u periodu od kraja 2008. do sredine 2009. godine uplaćeno preko 9,3 miliona KM prljavog novca na devizne račune firme Agrocoop export-import Banja Luka. Ćopić je dio novca upotrijebio za kupovinu Fabrike šećera Bijeljina, a ostatak je prebacivao na račune njegovih brojnih firmi u BiH i Srbiji.

Najveći dio novca su uplatile offshore firme Lafino Trade LLC i Mattenico LLC za koje je srbijansko tužilaštvo ranije utvrdilo da su u vlasništvu Darka Šarića i njegovog brata Duška.

Sljedeće ročište je zakazano za 19. april 2013. godine.