BiH
0

Sud u Banjoj Luci: Pravno gledajući bosanski jezik u RS-u ne postoji

Klix.ba
Osnovni sud u Banjoj Luci donio je Presudu i odbio tužbeni zahtjev roditelja i učenika iz Konjević Polja u vezi sa utvrđenjem diskriminacije u odnosu na pravo na školovanje na bosanskom jeziku.

Sud je u svojoj Presudi, između ostalog, zaključio da se privremeni Sporazum o zadovoljenju posebnih potreba i prava djece povratnika, potpisan 2002. godine između dva entitetska ministarstva obrazovanja, više ne primijenjuje i nema dejstvo .

Nadalje, utvrđeno je da tužitelji nisu uspjeli dokazati da se u RS-u i u Osnovnoj školi "Petar Đokić" u Konjević Polju ne predaje isključivo na srpskom jeziku, ne postoje službeni udžbenici samo na srpskoj jeziku i ćirilici, te da učitelji i nastavnici ne drže nastavu na srpskom jeziku.

Također, sud je utvrdio da u RS-u pravno ne postoji "bosanski jezik", već samo "jezik bošnjačkog naroda". U presudi je navedeno da razlike između sva tri službena jezika nisu ni najmanja komunikacijska prepreka između djece. Sud je, upućujući na mišljenje određenih lingvista, ukazao da je u pitanju "isti jezik koji se različito 'zove'", a naziv jezika ne može biti razlog za diskriminaciju.

Samim tim, sud je odbio i navode da je tužiocima povrijeđeno pravo na održiv povratak u RS i pravo na njegovanje vlastitog identiteta.

Protiv ove Presude, roditelji i učenici iz Konjević Polja će uložiti žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci jer je sud, po našem ubjeđenju, protivzakonito prebacio teret dokazivanja na tužitelje u postupku diskriminacije, dok je negirao priznanje i suočavanje sa notornim i opštepoznatim činjenicama u RS-u, zbog kojih se već dugo vodi intenzivna javna rasprava u BiH, a to je negiranje prava na bosanski jezik, negiranje prava na obrazovanje na bosanskom jeziku i negiranje prava na udžbenike i nastavu na bosanskom jezicima za one čiji je to maternji jezik, saopćio je Nedim Ademović, advokat roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja.