BiH
0

Sud prihvatio priznanje krivice optuženih za ubistvo Arnele Đogić, presuda naredne sedmice

Piše: E. M.
Muriz Brkić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Muriz Brkić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Optuženi za ubistvo Arnele Đogić Muriz Brkić i Avdija Selimović danas su pred Kantonalnim sudom u Zenici priznali izvršenje okrutnog ubistva, a presuda će biti izrečena naredne sedmice.

Ročište na kojem je razmatrano priznanje krivice Selimovića i Brkića počelo je u 9 sati u Kantonalnom sudu u Zenici pred sudijom Enesom Malićbegovićem, a optuženi su priznali izvršenje okrutnog ubistva dodavši da niko nije vršio pritisak na njihovu odluku.

Na današnjem ročištu izneseni su i svi materijalni dokazi, vještačenja i videomaterijal vezan za ubistvo Arnele Đogić.

Na ročištu su prikazani i videodokazi iz kafane u kojoj su Selimović i Brkić boravili nakon izvršenog čina kako bi imali alibi da su te večeri bili u kafani.

Na videozapis kretanja vozila odbrana je kazala kako ne osporava čin te da nema potrebe za njegovim emitovanjem.

Nakon izlaganja dokaza odbrana nije imala nikakvih primjedbi.

Malićbegović je optužene pitao zbog čega su priznali izvršenje djela, na šta je Selimović kazao da je to uradio zbog toga što je počinio djelo i kako se proces ne bi proces odugovlačio, dok je Brkić kazao da je htio "skinuti teret sa srca".

Sudija je nakon toga optuženima saopćio da se za njihovo djelo izriče kazna dugotrajnog zatvora do 45 godina.

Nakon kratke pauze sudsko vijeće je saopćilo da prihvataju priznanja optuženih te su za 14. juni u 9 sati zakazali pretres za izricanje kazne.

Avdija Selimović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Avdija Selimović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Prema navodima iz ranije objavljene optužnice, Selimović i Brkić su prvo pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali PVC uže stežući joj jezik i donji dio lobanje kako ne bi mogla dozivati pomoć.

Na mjestu Čudanski krševi izvukli su je iz vozila, a potom je Selimović Brkiću dao nož kojim je on zaklao djevojku. Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice.

Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali kako su ovo gnusno djelo počinili zbog ljubomore, jer je Arnela prekinula ljubavnu vezu s Avdijom.