BiH
1.2k

Sud presudio u njenu korist: Radnici uručen otkaz tokom porodiljskog odsustva

Piše: M. N.
Iako Zakon o radu to ne dopušta, slučajevi da nove majke tokom ili nakon porodiljskog odsustva dobijaju otkaz su sve češći u našoj zemlji. Nažalost, veliki broj tih slučajeva prođe nekažnjeno. Jedna od žrtava surovog kapitalizma bila je i Amina Koso koja je tokom porodiljskog odsustva dobila otkaz.
Koso je bila na porodiljskom odsustvu od 4. marta 2014. godine. Radila je u frizerskom salonu "Mahir" čiji je vlasnik Mahir Uzunović. Iako je porodiljsko odsustvo zagarantovano Zakonom od radu FBiH u kojem prema članu 55. žena ima pravo na porođajno odsustvo od jedne godine neprekidno, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete 18 mjeseci, njen poslodavac joj je dao otkaz 19. januara 2015. godine.

"Bila sam na porodiljskom odsustvu kada me je poslodavac putem telefonskog poziva obavijestio da je otkazao Ugovor o radu i to donošenjem Rješenja o prestanku radnog odnosa od 19. januara 2015. godine. Na tom Rješenju je naveo da je doneseno na moj lični zahtjev i sporazumno, što je notorna laž i lako je dokazivo da takvo nešto nikada nisam potpisala. Mahir Uzunović je nezakonito i to prevarama otkazao Ugovor o radu. Nedostatak sporazumnog ugovora i mog ličnog zahtjeva je također utvrdila Inspekcija rada koja je mom poslodavcu uručila prekršajni nalog", rekla je Koso za Klix.ba.

Zakon na strani porodilje

Ova hrabra porodilja tužila je poslodavca i Općinski sud u Sarajevu donio je presudu 12. juna ove godine kojom se poništava kao nezakonito Rješenje o prestanku radnog odnosa od 19. januara 2015. godine, pa se nalaže tuženom da tužiteljicu vrati na poslove i radne zadatke koje je obavljala prije donošenja nezakonite odluke. U toku je postupak vraćanja na posao.

Također, naloženo je da joj isplati odštetu u iznosu od 720 KM, naknadu plate u iznosu od 378 KM i izvrši obračun i uplatu obaveznih doprinosa za period od 18. januara 2015. godine do povratka na posao sa zateznom kamatom počev od 26. februara pa do isplate, a sve u roku od 15 dana, pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Tuženi je priznao sve.

Lažirao potpis

Koso je poslodavca prijavila i policiji jer je falsificirao njen potpis kako bi predstavio inspekciji da je s njom zaključio sporazumni raskid Ugovora o radu.

"Voljela bih da ohrabrim sve majke porodilje da znaju da ih ipak štiti zakon naše države i da opomenem poslodavca jer priča neistine", rekla je Koso.

Portal Klix.ba pisao je o ovakvim slučajevima i ranije, s naglaskom na to da nas upravo ovakav nehuman odnos poslodavaca prema ženama i porodiljama dovodi do bijele kuge, a na što upozoravaju brojni stručnjaci. Starosna dob porodilja znatno je pomjerena, većinom zbog straha da ne ostanu bez posla. Primjer Amine Koso pokazuje da je Zakon ipak iznad svih, pa i moćnika koji jednim potezom (otkazom) uništavaju dva ili više života.