BiH
0

Sud odbio molbu Ministarstva pravde BiH

FENA
Okružni sud u Beogradu saopćio je danas da je Krivično vanraspravno vijeće za ratne zločine odbilo molbe Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine za ustupanje krivičnog gonjenja okrivljenog Ilije Jurišića.

Krivično vanraspravno vijeće utvrdilo je da nisu ispunjenje zakonske pretpostavke propisane Zakonikom o krivičnom postupku i da je zato odbijena molba Ministarstva pravde BiH.

U saopćenju Okružnog suda se navodi da ZKP u članu 540 predviđa da propisano djelo nije izvršeno na teritoriji SRJ, protiv nje ili njenog državljanina, što je zakonska pretpostavka koja u odnosu na okrivljenog nije ispunjena.

Kada je u pitanju molba za ustupanje krivičnog gonjenja okrivljenog Jurišića, Krivično vijeće je utvrdilo da nije ispunjen uvjet predviđen članom 536 Zakona o krivičnom postupku, kojim je propisano da se ustupanje može dozvoliti za krivična djela za koja je predviđena kazna zatvora do 10 godina.

S obzirom na to da je pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u toku istražni postupak protiv okrivljenog Jurišića zbog krivičnog djela upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe, za koje je predviđena zatvorska kazna od preko 10 godina, molba za ustupanje krivičnog gonjenja pravosudnim organima BiH je odbijena.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba o kojoj odlučuje Vrhovni sud Srbije, a po pravosnažnosti rješenja predmet se dostavlja Ministarstvu pravde Srbije.

Jurišić je uhapšen „zbog ratnog zločina u javnosti poznatog kao Tuzlanska kolona koji objedinjuje dva događaja - napad iz zasjede na vojnike bivše JNA koji su se 1992. razoružani povlačili iz tuzlanske kasarne i napad na obližnje mjesto Banovići kada je zarobljeno i zlostavljano više od 800 srpskih civila".

U to vrijeme Jurišić je bio član Kriznog štaba Službe javne bezbjednosti Tuzle, a prema saznanjima Tužilaštva za ratne zločine, okrivljeni je direktno učestvovao u izdavanju naredbe za napad na kolonu.

Time su prekršena pravila međunarodnog prava, prenosi Tanjug, pošto je prethodno bio postignut sporazum između pripadnika JNA i tadašnjih vlasti u Tuzli da kolona izađe bez borbe.

U daljem toku postupka koji se vodi pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu danas su saslušana dva svjedoka sa teritorije BiH koja su se odazvala pozivu suda, navedeno je u saopćenju Okružnog suda.