Deutsche Welle
0

Sud će morati osloboditi Iliju Jurišića?

Sarajevo-x.com
Vijeće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu saslušalo je tokom protekla dva dana više svjedoka, koje je predložila odbrana Ilije Jurišića, a koji nisu bili saslušani tokom prvostepenog postupka.

Tokom procesa pred Apelacionom sudu u Beogradu, koji odlučuje o žalbi na presudu Iliji Jurišiću, prisustvovala je i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Na osnovu onoga što se moglo čuti u sudnici Sonja Biserko za "Deutsche Welle" je ocijenila da se praktično pokazalo kako su sve ključne teze iz presude Iliji Jurišiću zapravo neutemeljene.

"Utisak je da beogradski sud neće imati mnogo argumenata za to da ponovi svoju presudu, odnosno da je učvrsti. Pogotovo što je i sam sudija Milan Petrović, koji je to ponovo i u ovom slučaju, pred londonskim sudom zapravo potvrdio da se presuda bazirala, prije svega, na jednom dokumentu koji nije postojao. Svi svjedoci su isticali da nisu postojale muslimansko-hrvatske formacije, kao što se tvrdi u toj presudi. To je znači bilo 1992. godine, početkom te godine, kada još nije ni bilo naznake o bilo kakvoj saradnji bilo koga na terenu. Čak su to tvrdili i Srbi, koji su bili dio tog operativnog ili rezervnog sistema", kazala je Biserko.

Nema osnove za presudu

Sud u Beogradu će stoga morati da oslobodi Iliju Jurišića, smatra Biserko. Naravno, teško je procjeniti kako će se ponašati Sudsko vjeće u ovom slučaju. Beograd je tokom ovog ljeta izgubio dosta bitaka, prije svega zato što se ponašao manipulativno i izlagao nepotrebnim situacijama, u kojima se ogolila politika Beograda, i to ne samo sada nego i u protekle dvije decenije, istakla je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
"Mislim da bi bilo jako važno da se Ilija Jurišić oslobodi, i da se nekako otvori taj kanal normalizacije odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine. Jer, ta presuda, kao i ona Ganiću, zapravo je trebalo da posluži Srbiji da dokaže kako su Bošnjaci započeli sukob sa Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA). I to je, zapravo, dio čitave strategije koja se vodi iz Beograda, u smislu interpretacije i forsiranja narativa koji Srbiju stavlja u jednaku poziciju sa ostalim stranama, prije svega tu mislim na Bosnu i Hercegovinu."

Doprinos otopljavanju odnosa ili stare napetosti?

Ukoliko sud oslobodi Jurišića, to bi prije svega bio čin jednog pravednog suđenja, primijetila je Biserko. To bi prema njenim riječima svakako bio i doprinos popuštanju napetosti u odnosima Sarajeva i Beograda.

Ukoliko, recimo, sud potvrdi presudu Iliji Jurišiću, to bi pokazalo da Beograd nije spreman za otopljavanje odnosa u regionu, prije svega sa Bosnom i Hercegovinom, kazala je Sonja Biserko za "Deutsche Welle".

"Može se desiti da smanje kaznu, ili nešto slično tome, ili da mu potvrde kaznu za ono vrijeme koliko je već bio u zatvoru, znači tri godine. To su sada sve brojne spekulacije, ali eto ja se nadam da će Beograd i beogradski sud pokazati dovoljno mudrosti u ovoj situaciji, i osloboditi tog čoveka. Zato što bi to bila vrlo loša poruka i međunarodnoj zajednici, Evropskoj uniji posebno, od koje zavisi i kandidatura Srbije. To su sve važni činioci koji će opredjeljivati EU u ocjeni Srbije, i njene spremnosti da se pridruži Evropi. To je čitava slika u koju spada i ovaj slučaj Jurišić."

Apelacioni sud presude ne izriče javno, kao prvostepeni sudovi, i pretpostavlja se da će stranke u postupku o presudi biti obaviještene pismenim putem. Rok za donošenje odluke je sedam dana nakon završetka rasprave.