BiH
0

Sud BiH: Zajedno sa SIPA-om postupali smo u skladu s ustavom za razliku od vlasti RS-a

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U vezi sa jučerašnjom odlukom Vlade Republike Srpske o prestanku saradnje sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i SIPA-om, Sud Bosne i Hercegovine obavještava javnost da nastavlja sve započete aktivnosti iz svoje nadležnosti bez obzira na odluku Vlade Republike Srpske koja je protivna Ustavu Bosne i Hercegovine i predstavlja nepoštivanje države.

"Kategorički odbijamo, ničim argumentirane, tvrdnje da je jučerašnje izvršenje naredbe Suda BiH, koje je povjereno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, bilo protivno Ustavu i zakonima BiH. Naprotiv, sve što je urađeno u apsolutnoj je saglasnosti sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, kao i Zakonom o SIPA-i", navodi se u saopćenju.

Državna agencija za istrage i zaštitu ovlaštena je da sprječava, otkriva i istražuje krivična djela iz nadležnosti Suda BiH, o čemu je u konkretnom slučaju i bilo riječ, navodi se.

"U skladu sa odredbama člana 58. ZKP-a Sud je u obavezi odrediti nadležnu policijsku instituciju koja će izvršiti naredbu Suda i pri tome nije vezan nikakvim procesnim pravilima o određivanju konkretne agencije za izvršenje njegove naredbe, izuzev odredaba o nadležnostima tih agencija. Odluka Suda da povjeri izvršenje naredbe određenoj agenciji slobodna je sudijska procjena o kojoj sudija odlučuje u svakom pojedinačnom slučaju i time ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje profesionalnost agencija koje nisu određene tom prilikom. Prema tome, ni Sud Bosne i Hercegovine ni SIPA nisu postupili suprotno Ustavu, nego je to upravo učinila Vlade RS odlukom od 10.12.2015. godine da MUP Republike Srpske spriječi svaki ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija RS", kaže se u saopćenju.

Iz Suda BiH podsjećaju da je odredbom člana 239. KZ BiH propisano, pored ostalog, kao krivično djelo odbijanje službenih osoba u institucijama entiteta da izvrše odluku Suda BiH ili spriječe njeno izvršenje ili na drugi način onemogućavaju njeno izvršenje.

"S obzirom da odluke entitetskih vlada nisu obavezujuće institucijama na državnom nivou, Sud Bosne i Hercegovine nastavlja rad u punom kapacitetu uz poštivanje svih važećih zakona države Bosne i Hercegovine", kaže se na kraju.