BiH
37

Sud BiH uvažio žalbu: Šuhret Fazlić kandidat Građanskog saveza za gradonačelnika Bihaća

Piše: M. Ć.
Šuhret Fazlić
Šuhret Fazlić
Nakon što je prije nekoliko mjeseci podnio ostavku na funkciju predsjednika GO SDP Bihać iz razloga što njegova kandidatura za gradonačelnika Bihaća nije podržana od strane svih članova Gradskog odbora, Šuhret Fazlić od danas je zvanično kandidat za gradonačelničku funkciju ispred Građanskog saveza Bihaća.

Iako je smatran jedinim realnim protukandidatom kandidatu vladajuće SDA u Bihaću, Šuhret Fazlić nije imao podršku u Gradskom savezu SDP-a, budući da je, prema nekim tumačenjima, tada imao zabranu kandidovanja izrečenu od strane Centralne izborne komisije BiH.

Nakon što je podnio ostavku na funkciju predsjednika GO SDP Bihać, Fazlić se, u međuvremenu, žalio na negativnu odluku CIK-a Sudu BiH.

Sud BiH donio je jučer rješenje kojim ukida Odluku Centralne izborne komisije.

"Sjednica ovjere kandidata bila 29.07.2016. godine, te je odbijanje njegove kandidature prije tog datuma – grubo kršenje njegovog biračkog prava. To iz razloga što dana 27.07.2016. godine, kada je održana sjednica CIK BIH, žalitelj nije bio pod sankcijom niti je postojala bilo koja smetnja za ovjeru liste i svih kandidata sa liste", navodi se u žalbi koju je Sud BiH uvažio.

Pored toga, Sud je naložio da se Fazliću ovjeri kandidatura za gradonačelnika Bihaća ispred Građanskog saveza.

"Građanski savez ponudio je svoju listu kandidata za gradsko vijeće Bihaća, a Šuhreta Fazlića kao kandidata za gradonačelnika, smatrajući ga trenutno jedinom relevantnom i nekompromitiranom političkom ličnošću u gradu Bihaću koja može pretendirati na tu funkciju", kazali su danas iz ove stranke.

Na taj način, Fazlić je kao posljednji ovjereni kandidat za predstojeće lokalne izbore u BiH, jedan od najozbiljnijih oponenata Hadisu Jusiću (SDA) i Hajrudinu Haviću (SDP) za vruću gradonačelničku stolicu u Gradu na Uni.