Optuženi za zločin protiv čovječnosti
0

Sud BiH: Ukinut pritvor optuženima u slučaju Ivan Zelenika i drugi

FENA
Sud BiH donio je rješenje u predmetu Ivan Zelenika i drugi kojim se optuženima Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić ukida pritvor te određuju određene mjere zabrane.

Sud BiH je odredio zabranu napuštanja boravišta, osim ukoliko ne bude potrebno da se optuženi pojave pred Sudom i Tužilaštvom BiH.

Nadležne policijske stanice će organizovati obilazak optuženih svakog ponedjeljka, srijede i petka u periodu od 09.00 do 21.00 sati, u cilju provjere da li poštuju izrečenu mjeru, te pismenim putem po svakoj izvršenoj provjeri izvještavati Sud.

Sud BiH je donio i zabrana putovanja, a u cilju izvršenja ove mjere privremeno oduzimanje putnih isprava – pasoša BiH i Republike Hrvatske, izdatih na ime optuženih.

"Zabranjuje se izdavanje novih pasoša kao i korištenje ličnih karata (BiH i Republike Hrvatske) za prelazak državne granice BiH", navedeno je.

Također, uvedena je i zabrana kontaktiranja, sastajanja ili povezivanja na bilo koji način, uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 100m (stotinu metara) sa saoptuženim, svjedocima navedenim u optužnici, te ostalim osobama koje imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za time postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, prema njima se može odrediti mjera pritvora.

Optuženi Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić terete se za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.