BiH
0

Sud BiH: Ukinut pritvor Marku Govedarici, osumnjičenom za organizirani kriminal

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje pritvora osumnjičenim Neđeljku Kuljiću, Srećku Trifkoviću i Marku Govedarici, Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva u odnosu na osumnjičene Neđeljka Kuljića i Srećka Trifkovića, te je pritvor produžen za najduže 15 dana zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, a u odnosu na osumnjičenog Trifkovića i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost da će ponoviti ili dovršiti krivično djelo.

Pritvor prema ovom rješenju u odnosu na osumnjičenog Kuljića može trajati do 07. januara 2015. godine, a u odnosu na osumnjičenog Trifkovića do 01. januara iste godine, saopćeno je iz Suda BiH.

U odnosu na osumnjičenog Marka Govedaricu, prijedlog Tužilaštva je odbijen, te je osumnjičenom ukinut pritvor i određene mjere zabrane (napuštanja boravišta (kućni pritvor) uz obavezu ovlaštenih službenih osoba nadležne policijske stanice da svakodnevno nasumice obilaze osumnjičenog na adresi boravišta, putovanja kao i zabranu korištenja lične karte za prijelaz državne granice BiH)

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Neđeljko Kuljić, Srećko Trifković i Marko Govedarica osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.