BiH
0

Sud BiH: Ukinut pritvor Jozi Đojiću osumnjičenom za ratni zločin

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje 2. oktobra kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva, te je osumnjičenom Jozi Đojiću ukinut pritvor i određene mjere zabrane.

Mjere zabrane odnose se na napuštanje boravišta (kućni pritvor) uz obavezu ovlaštenih službenih lica nadležne policijske stanice da svakodnevno nasumice obilaze osumnjičenog na adresi boravišta, putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine, kontaktiranja, sastajanja ili povezivanja na bilo koji način, uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 100m sa svjedocima i osumnjičenima/saosumnjičenima.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Jozo Đojić je osumnjičen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH.