BiH
0

Sud BiH: Ukinut pritvor i izrečene mjere zabrane Suadu Glaviniću

FENA
Sud BiH donio je u četvrtak rješenje kojim se prihvata prijedlog odbrane te se ukida pritvor i izriču mjere zabrane optuženom Suadu Glaviniću, saopćeno je u petak iz ovog suda.

Optužnica tereti Suada Glavinića za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti zračne plovidbe i krivičnim djelom razbojništva.

Mjere zabrane uključuju zabranu posjećivanja mjesta, lokacija, a osobito Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS) i Cargo centra, ABS banke Sarajevo - filijala Zenica, te svih javnih i drugih mjesta gdje bi optuženi mogao doći u kontakt sa drugim osumnjičenima, već predloženim i potencijalnim svjedocima, te zaposlenicima Cargo centra, ABS banke i osobama koja su na bilo koji način bila angažovana na transportu novca. Zabranjuje mu se kontaktiranje ili sastajanje sa svim potencijalnim sudionicima u ovom krivičnom postupku, potencijalnim osumnjičenim, svjedocima predloženim u optužnici i svjedocima koje odbrana namjerava predložiti, te svim bivšim i sadašnjim uposlenicima Cargo centra i MAS-a, uposlenicima ABS banke Sarajevo - filijala Zenica, uposlenicima Granične policije koji su obavljali ili obavljaju dužnost na Aerodromu Sarajevo, te pripadnicima jedinice za podršku MUP-a ZDK-a i svim osobama ranije i sada angažovanim na transportu novca i njegovom osiguranju.

Optuženom se nalaže javljanje u Policijsku stanicu Vogošća i to svakog dana u periodu od 9 do 10 sati o čemu su ovlaštene službene osobe navedene policijske stanice dužne voditi evidenciju, te svakodnevno pismenim putem obavještavati ovaj sud.

U skladu s ovim rješenjem, optuženi se pušta na slobodu. U slučaju da prekrši neku od izrečenih mjera optuženom se može odrediti pritvor.

Optuženi Suad Glavinić se nalazi u pritvoru od 10. decembra 2007. godine.