BiH
4

Sud BiH ukinuo pritvor Senadu Šabiću i odredio mjere zabrane

Klix.ba
Senad Šabić (Foto: CIN)
Senad Šabić (Foto: CIN)
Sud Bosne i Hercegovine donio je danas rješenje u predmetu Azra Miletić i dr. kojim se odbija prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora osumnjičenom Senadu Šabiću i odredio mjere zabrane.

Šabiću je zabranjeno napuštanje boravišta i ovlaštene službene osobe PU Velika Kladuša provodit će svakodnevno nasumičnu kontrolu boravka osumnjičenog.

Također, izrečena mu je mjera zabrane sastajanja s određenim osobama.

Ove mjere zabrane će trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, ako osumnjičenom ne bude izrečena kazna zatvora, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne, ako osumnjičenom bude izrečena kazna zatvora, naveli su iz Suda BiH.

Osumnjičenom se može odrediti pritvor ukoliko prekrši mjere zabrane i obaveze određene ovim rješenjem.

U skladu sa odredbom člana 126.b stav 6. ZKP BiH kontrola opravdanosti izrečenih mjera zabrane, vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od donošenja posljednjeg rješenja o mjerama.

Prije tačno mjesec dana, odlučujući po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjera zabrane, ukinut je pritvor osumnjičenima Azri Miletić i Rami Brkiću.

Azra Miletić, Senad Šabić i Ramo Brkić osumnjičeni su za krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi, a Miletić i za kršenje zakona od sudije i primanje dara ili drugih oblika koristi.

Podsjećamo, u okviru ove policijske akcije uhapšen je i Senad Šabić kojeg se sumnjičilo da je također dao mito sutkinji Miletić. Tokom istrage moglo se čuti da je sutkinja trebala primiti mito od 100.000 KM, a kako bi Brkiću i Šabiću izrekla što manju kaznu kao predsjedavajuća vijeća Apelacionog odjeljenja Suda BiH pred kojim se protiv dvojice optuženih vodio ponovljeni sudski postupak.