SDU BiH
0

Sud BiH treba procesuirati "krupne ribe"

FENA
Socijaldemokratska unija BiH (SDUBiH) traži od komesara za proširenje Evropske unije (EU) Stefan Fule da svojim autoritetom omogući da Tužilaštvo i Sud BiH kao i niži nivoi pravosudnih organa konačno počnu procesuirat osumnjičene za kriminal iz političkog miljea i da napokon se počnu kažnjavati "krupne ribe", "jer i zemlje EU koje predstavlja Fule su kolektivno izjavile da je institucionalni kriminal i korupcija u BiH na najvišem nivou".

Rukovodstvo SDU u saopćenju za javnost upućenom povodom posjete Stefana Fulea, Banjoj Luci u sklopu ispunjenja dogovora Ashton-Dodik navodi da se pitanje reforme pravosuđa u BiH u skladu s tim dogovorom svodi samo na pitanje procesuiranja ratnih zločina.

"Zahtjevi Republike Srpske i uvjetovanje referendumom je ustvari samo paravan da bi se skrenula pažnja s institucionalnog kriminala ljudi iz vladajućih stranaka u RS-u, čime se ustvari samo želi zametnuti trag vlastitoj odgovornosti", navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, to praktički znači da bi aktuelne krivične procese trebalo vratiti u nadležnost entitetskih sudova, što za sobom povlači mnoga pitanja.

Iz SDU-a BiH podsjećaju da platforma za formiranje vlasti koju zagovara blok stranaka tzv. "platformaša“, također, razmatra rekonstrukciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, odnosno procesa njegovog imenovanja.

U Stranci se pitaju šta znače svi ovi politički pritisci? Prema mišljenju rukovodstva SDUBiH oni predstavljaju nastojanje da se procesuiranje slučajeva koji se povezuju s liderima pojedinih političkih stranaka od nezavisnih sudskih organa na nivou države, spriječi i osujeti svim sredstvima.

To, kako se dalje navodi, za sobom implicira i indirektno priznavanje krivice, jer vraćanjem ovih „osjetljivih predmeta“ na nivo entitetskih ili kantonalnih sudova, "što je već slučaj s aferom "Reket“ i aferom "izgradnje zgrade Vlade RS-a“, eventualna šteta po političke partije na vlasti bila bi dijelom izbjegnuta, zbog svakodnevnog nastojanja sa njihove strane da se i na ovim nivoima sudskih i tužilačkih organa uspostavi politička kontrola".

Uz pitanje - šta radi zvanični Brisel, SDU smatra da, umjesto podrške državnim organima, zvaničnici EU pristaju na ucjene političkih lidera, te sastajući sa njima u okviru entitetskih institucija pomažu im u prikrivanju njihovog kriminala razgrađujući na taj način državu BiH i njene institucije.

SDUBiH, također, traži od Stefana Fulea da ne nasjeda na ucjene koje za cilj imaju stavljanje pravosuđa i svih agencija za zaštitu zakonitosti pod „partijski kišobran“, već da istraju na stvaranju ambijenta za slobodno, nezavisno i profesionalno pravosuđe.