BiH
0

Sud BiH: Sutra žalbe na presudu Božidaru Kuvelju za zločine u Srebrenici

FENA
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u ponedjeljak će biti iznesene žalbe na presudu kojom je Božidar Kuvelja osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenog u Srebrenici.

Prvostepeno vijeće Suda BiH Kuvelju, bivšeg pripadnika Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS), proglasilo je krivim za progon bošnjačkog stanovništva zbog sudjelovanja u prisilnom preseljenju i ubojstvima muškaraca u Kravici.

U srijedu, 18. septembra, na suđenju Milunu Kornjači, optuženom za zločine počinjene na području Čajniča, vještak neuropsihijatar trebao bi iznijeti nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog.

Kornjača je optužen da je u maju 1992. sudjelovao u ubijanju 28 zatočenih civila u “Lovačkom domu” na Mostini.

Suđenje Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu, bit će nastavljeno u ponedjeljak, 16. septembra, kao i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, optuženima za zločine počinjene u Trusini kod Konjica.

Odbrana Olivera Krsmanovića, kojem se sudi za zločine u Višegradu u utorak, 17. septembra, saslušat će dva zaštićena svjedoka.

Isti dan, nastavit će se suđenje Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću, optuženima za zločin u Bratuncu.

Suđenje Fikretu Planinčiću, Rasimu Lisančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za zločin u Kotor-Varoši, kao i Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločin u Višegradu, planirano je da se nastavi u utorak.

Isti dan, sudit će se Osmanu Brkanu i Ibri Maciću, optuženima za ubistva počinjena u selu Blace kod Konjica.

Za srijedu je zakazan nastavak suđenja Branku Vlači, optuženom za zločin u Vogošći, kao i Zemiru Kovačeviću kojem se sudi za zločin počinjen u Bosanskom Brodu.

Nastavak suđenja Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, kao i Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili za zločin počinjen u Sarajevu, također je zakazan za srijedu.

Suđenje Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području Hadžića, nastavit će se u četvrtak, 19. septembra.

Isti dan će se nastaviti suđenje Zoranu Mariniću i Zoranu Miliću za zločin počinjen na području Busovače.

Novi svjedok Državnog tužilaštva BiH na suđenju Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću i Osmanu Gogi, optuženima za zločin u Kladnju, bit će saslušan u petak, 20. septembra, javio je BIRN Justice Report.